U ISS je nový Sojuz, nahradil poškozenou loď

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) je záchranná loď. Připojil se k ní Sojuz MS-23, který nahradil poškozený MS-22. Informovaly o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a ruská agentura TASS. Náhradní lodí se bude moci vrátit trojice astronautů, kteří na stanici nakonec zůstanou o půl roku déle, než se původně plánovalo.

Ruská vesmírná agentura Roskosmos podle agentury Interfax uvedla, že Sojuz MS-23 setrvá na oběžné dráze 215 dnů. Rusové Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin a Američan Frank Rubio se tedy na jeho palubě vrátí na Zemi koncem září. Znamená to, že ve vesmíru pobudou dvakrát déle, než se plánovalo – rok místo šesti měsíců. NASA se účastnila plánování a s tímto postupem souhlasila.

Změna souvisí s tím, že loď MS-23 musela nahradit poškozený Sojuz MS-22, který trojici na oběžnou dráhu vynesl. V prosinci jej zasáhl mikrometeorit a ruští představitelé usoudili, že jeho další využití by nemuselo být bezpečné. Na lodi byl zaznamenám únik chladicí kapaliny a na Zemi se nakonec vrátí bez posádky.

Sojuz MS-23, který – rovněž bez posádky – odstartoval z kazašského Bajkonuru v noci na pátek, podle agentury TASS dopravil na vesmírnou stanici skoro 430 kilogramů nákladu, včetně vody, potravin a oblečení pro posádku, ale i prostředky pro lékařské vyšetření, zařízení pro vědecké experimenty, prostředky pro úklid stanice a pro kontrolu čistoty vzduchu.

Sojuzy již nejsou jediným dopravním prostředkem, jímž lidé na ISS létají. Kromě Prokopjeva, Petelina a Rubia pobývají na stanici nyní ještě Američané Nicole Mannová a Josh Cassada, Ruska Anna Kikinová a Japonec Koiči Wakata, kteří loni v říjnu přiletěli lodí Crew Dragon společnosti SpaceX. Jejich mise se nyní chýlí ke konci, v pondělí by již měli z Kennedyho vesmírného centra na Floridě odstartovat dva Američané, Rus a astronaut ze Spojených arabských emirátů, kteří je na ISS nahradí.