V případu sestřelení letadla MH17 jsou silné indicie i proti Putinovi. Ke stíhání ale dle vyšetřovatelů nestačí

Mezinárodní tým, který vyšetřuje sestřelení malajsijského letada MH17 má „silné indicie“, že ruský vůdce Vladimir Putin rozhodl o dodání raketového systému Buk separatistům, kteří byli plně pod kontrolou Moskvy. Důkazy jsou ale nedostatečné k zahájení trestního stíhání. Podobně je tomu také v případě dalších podezřelých. Letadlo bylo sestřeleno systémem Buk v roce 2014 na východě Ukrajiny z území ovládaného ruskými silami, neštěstí si vyžádalo 298 životů.

Mezinárodní tým zároveň ve středu oznámil, že další vyšetřování bylo pozastaveno. Vyšetřovatelé uvedli, že nemají dostatek důkazů, aby mohli trestně stíhat další osoby, včetně Putina.

Premiér Nizozemska Mark Rutte označil fakt, že vyšetřování skončilo bez dalšího trestního stíhání, za „hořké zklamání“. „Budeme i nadále volat Ruskou federaci ke zodpovědnosti za její roli v této tragédii,“ zdůraznil v prohlášení.

Ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin v reakci uvedl, že se Kyjev stejně pokusí využít všech existujících právních mechanismů, aby dohnal Putina ke zodpovědnosti za sestřelení letadla.

Odsouzeni tři lidé

Loni v listopadu nizozemský soud kvůli sestřelení malajsijského letadla odsoudil v nepřítomnosti na doživotí dva Rusy a jednoho ukrajinského separatistu. Došel k závěru, že dopravní stroj společnosti Malaysia Airlines sestřelila raketa ruské armády odpálená z pole na východě Ukrajiny, který v té době kontrolovali separatisté řízení Moskvou.

Ke stejnému závěru letos v lednu dospěl i soud ve Štrasburku. „Soud mimo jiné konstatoval, že oblasti na východě Ukrajiny v rukou separatistů byly od 11. května 2014 a nejméně do 26. ledna 2022 pod jurisdikcí Ruské federace,“ uvedl v prohlášení.

Pozůstalí, Nizozemsko, Ukrajina a jejich západní spojenci listopadový verdikt přivítali, Rusko ho označilo za politickou objednávku.

Konkrétně nizozemští soudci za vinné shledali Rusy Igora Girkina a Sergeje Dubinského a také ukrajinského občana Leonida Charčenka, a to z toho, že pomáhali s převozem a instalací odpalovacího sytému, ačkoli to nebyli oni, kdo raketu vypálil. Odsouzení zůstávají na útěku a je nepravděpodobné, že si trest odpykají. Předpokládá se, že se všichni nacházejí v Rusku, které je nechce vydat.

Vyšetřovací tým byl složen z expertů z Nizozemska, Austrálie, Malajsie, Belgie a Ukrajiny. Z Nizozemska pocházelo nejvíce - 196 - obětí neštěstí.