Nezaměstnanost ve Spojených státech nečekaně klesla, pracovních míst přibylo

Americká ekonomika v lednu vytvořila zhruba 517 tisíc nových pracovních míst, což je mnohem více, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti pak ve Spojených státech překvapivě klesla na 3,4 procenta, nejníže za půl století. Ve své zprávě to uvedlo americké ministerstvo práce.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters v průměru předpokládali, že v lednu vznikne zhruba 185 tisíc pracovních míst. U míry nezaměstnanosti čekali zvýšení, a to na 3,6 procenta z prosincové hodnoty 3,5 procenta. Prosincový údaj ale není srovnatelný kvůli změně metodiky výpočtu.

Tvorba pracovních míst v USA v lednu prudce zrychlila oproti prosinci, kdy podle zpřesněných údajů vzniklo asi 260 tisíc pracovních míst. Příznivé údaje o trhu práce přicházejí v době, kdy se americká centrální banka (Fed) snaží zvyšováním úrokových sazeb omezit ekonomickou aktivitu a snížit inflaci.

Odolná ekonomika

Americký dolar na údaje o překvapivě vysoké tvorbě pracovních míst reagoval růstem. Příznivý vývoj trhu práce by podle analytiků totiž mohl poskytovat Fedu větší prostor pro další zvyšování úrokových sazeb.

„Ekonomika prokazuje, že je vůči nejrazantnějšímu zpřísňování měnové politiky Fedu od 80. let minulého století mnohem odolnější, než kdokoliv předpokládal,“ uvedl Chris Anstey z agentury Bloomberg.

Meziroční růst průměrné hodinové mzdy v USA nicméně podle pátečních údajů v lednu zpomalil na 4,4 procenta z prosincových 4,8 procenta. To by mohlo pomoci zmírnit obavy představitelů Fedu z dalšího růstu inflace.