Premiér Fiala jednal s kancléřem Scholzem o možnosti zásobování plynem z německých terminálů

Premiér Fiala po jednání s německým kancléřem (zdroj: ČT24)

Český premiér Petr Fiala (ODS) jednal v úterý v Berlíně s německým kancléřem Olafem Scholzem o obranné a energetické spolupráci. Česko by rádo získalo podíl v terminálu LNG v Lubminu na pobřeží Baltu, plyn by odtud mohlo mít již pro nadcházející zimu, řekl Fiala. Tanky Leopard 2, které Česko dostane od Německa jako náhradu za stroje, jež poslalo na Ukrajinu, česká armáda potřebuje k zajištění obranyschopnosti země, dodal. Agentura Bloomberg a magazín Spiegel uvedly, že Německo tento týden povolí Polsku poskytnout tyto tanky Ukrajině a pošle i své tanky. Další média pak píšou o vyslání amerických tanků M1 Abrams.

„Česká republika má strategický zájem, abychom mohli kapacitu (německých terminálů) využívat, mám tady na mysli především terminál v Lubminu. Tato lokalita je pro nás výhodná, protože je napojena na českou energetickou infrastrukturu,“ řekl Fiala.

„Česká republika je připravena se na zprovozňování tohoto terminálu podílet, máme zájem na získání dostatečné kapacity. S panem kancléřem jsem dnes domluvil, že by do České republiky odsud mohl proudit plyn už pro příští topnou sezonu,“ upřesnil.

Události: Premiér Fiala jednal v Německu o energetice (zdroj: ČT24)

Po schůzce se Scholzem, která se uskutečnila na okraj hospodářské konference WELT Economic Summit, premiér na Twitteru napsal, že možnost využívat německé terminály je další krok k posílení české energetické bezpečnosti. 

Německo doposud zprovoznilo tři plovoucí terminály na LNG – v dolnosaském Wilhelmshavenu, v Lubminu v Meklenbursku-Předním Pomořansku a v Brunsbüttelu ve Šlesvicku-Holštýnsku. Další terminály chce dokončit v letošním roce.

Obzvláště výhodný pro Česko je terminál v Lubminu, který je zcela soukromý. Lubmin je důležitým distribučním uzlem plynárenské infrastruktury, ústí tam nyní nefunkční německo-ruský plynovod Nord Stream, čehož projekt terminálu na LNG využívá.

Plyn je totiž možné posílat do plynovodů OPAL a NEL. Produktovod OPAL vede plyn do Saska a odtud plynovodem Gazela do Česka. NEL spojuje Lubmin s Dolním Saskem a tamním hlavním německým zásobníkem v Rehdenu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Leopardy mají zajistit obranyschopnost

Ke spekulacím, že Česko by mohlo Ukrajině přenechat tanky Leopard 2, které dostane od Německa náhradou za to, že Kyjevu poskytlo stroje T-72, premiér řekl, že tyto tanky česká armáda nezbytně potřebuje pro udržení obranyschopnosti země.

„Naše tanky T-72 jsme poslali na Ukrajinu, právě proto jsme domluvili podporu z Německa, abychom si zajistili bojeschopnost a akceschopnost naší armády,“ řekl Fiala o leopardech. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napsal, že Česko a Slovensko by se německých leopardů mohly vzdát ve prospěch Ukrajiny.

V otázce společné obrany má Česko ještě zájem o vybudování evropského protiraketového deštníku. Jedná se o projekt, o němž loni v srpnu v Praze hovořil kancléř Scholz. K německému návrhu se zatím připojilo 14 evropských zemí včetně Česka a Slovenska.

Agentura Bloomberg s odvoláním na nejmenované činitele obeznámené se situací napsala, že Německo tento týden povolí Polsku poskytnout tanky Leopard 2 Ukrajině. Stát by se tak mohlo už ve středu. Varšava na Berlín v této otázce tlačila poslední týdny a nakonec Německu zaslala i oficiální žádost o vydání povolení. Souhlas Berlína je nutný, protože jde o německé tanky.

„Němci už obdrželi naši žádost o souhlas s přesunem tanků Leopard 2 na Ukrajinu,“ napsal na Twitteru polský ministr obrany Marius Blaszczak. „Apeluji také na německou stranu, aby se připojila ke koalici zemí podporujících Ukrajinu tanky Leopard 2. Je to naše společná věc, protože jde o bezpečnost celé Evropy,“ dodal. Zdroj z německé vlády posléze přijetí polské žádosti potvrdil, uvedla agentura Reuters. Berlín se pak nechal slyšet, že bude reagovat s „potřebnou naléhavostí“.

Server zpravodajského magazínu Spiegel napsal, že Německo pošle Ukrajině tanky Leopard 2 a poslat tyto tanky povolí i spojencům, jako je Polsko. Kancléř Olaf Scholz, který to dlouho odmítal, se ke kroku podle serveru odhodlal po měsících zvyšujícího se tlaku ze strany koaličních partnerů i zahraničních spojenců a konzultacích se Spojenými státy. 

Abramsy jsou také ve hře

Spojené státy se pak přiklání k dodávce svých tanků Abrams. Administrativa Joea Bidena by dodávku těchto strojů napadené východoevropské zemi mohla rovněž oznámit tento týden, napsal v úterý deník The Wall Street Journal s odkazem na nejmenované představitele americké vlády. Bílý dům informace deníku nechtěl komentovat.

Podle listu bude oznámení o poskytnutí amerických tanků součástí širší diplomatické dohody s Berlínem, která umožní dodávky tanků Leopard z německých zásob a od ostatních evropských zemí.

Také agentura Reuters napsala, že USA upouštějí od svého původně zamítavého stanoviska na vyslání bojových tanků M1 Abrams. I jí řekli dva američtí představitelé pod příslibem anonymity, že oznámení by mělo zaznít již tento týden.

Pentagon zatím tyto informace nekomentoval.