Polsko požádá Berlín o souhlas s odesláním tanků Leopard Ukrajině

Polsko požádá Německo o povolení poslat tanky Leopard 2 na Ukrajinu, řekl v pondělí polský premiér Mateusz Morawiecki. Dodal, že Polsko může tyto tanky německé výroby Ukrajině dodat v rámci skupiny zemí, jejímž členem Německo nemusí být. Berlín se zatím zdráhá poskytnout Ukrajině svoje leopardy. Země, které je vlastní a chtějí je Kyjevu poslat, musí Německo oficiálně požádat o souhlas.

„Požádáme Německo o svolení, ale to je druhořadé téma,“ řekl Morawiecki na tiskové konferenci v Poznani. „A i kdybychom souhlas nezískali, v rámci této malé koalice – i kdyby Německo jejím členem nebylo – spolu s ostatními své tanky Ukrajině předáme.“

Morawiecki nespecifikoval, kdy se na Berlín obrátí. Uvedl také, že Polsko sestavuje koalici zemí ochotných poslat leopardy na Ukrajinu. Náměstek polského ministra zahraničí Arkadiusz Mularczyk v pondělí v Polském rozhlasu prohlásil, že se Polsko na Berlín s žádostí o souhlas s dodáním leopardů Ukrajincům zřejmě obrátí tehdy, až koalici vytvoří.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková v neděli řekla, že pokud by se někdo na Berlín obrátil, zda může své tanky Leopard 2 na Ukrajinu poslat, německá vláda „by se nepostavila proti“. Podotkla ovšem, že nikdo zatím s takovým dotazem nepřišel.

Morawiecki v pondělí k prohlášení šéfky německé diplomacie řekl, že „vyvíjet nátlak má smysl“ a že v něm zažehlo „jiskřičku naděje“, že i Německo by se mohlo stát členem skupiny zemí, jež poskytnou Ukrajině moderní tanky. „Neustále vyvíjíme tlak na vládu v Berlíně, aby své leopardy dala k dispozici,“ uvedl Morawiecki. Dodal, že Německo má asi 550 těchto tanků. Polsko jich Ukrajině nabízí čtrnáct.

Ukrajinská vláda naléhá na své spojence, aby jí poskytli své tanky, a zejména v Německu vyráběné leopardy. Jsou podle ní klíčové, aby její armáda mohla prorazit frontovou linii a provést protiofenzivu.

Agentura AP připomíná, že Německo patří mezi nejvýznamnější dárce zbraní pro Ukrajinu, nicméně vzhledem k historickým zkušenostem Německa a zažité politické tradici je při každém dalším kroku ve vojenské podpoře opatrné. Za tuto váhavost si kabinet kancléře Olafa Scholze vysloužil kritiku zejména Polska a pobaltských zemí, které se považují za nejvíce ohrožené možnou další ruskou agresí. 

Německo odeslalo do Polska systémy Patriot

Německá armáda v pondělí začala s přesunem dvou ze tří baterií systému protivzdušné obrany Patriot do Polska. Ze základny Gnoien nedaleko Rostocku vyjely tři konvoje tvořené čtyřiceti vozidly. Na jihovýchod se přemisťuje také sto padesát příslušníků bundeswehru, informuje agentura DPA.

Systémy Patriot budou rozmístěny na jihovýchodě Polska nedaleko města Zamość, kam mají dorazit ve středu odpoledne. Odtamtud je k ukrajinské hranici asi šedesát kilometrů a přibližně sto deset kilometrů do Lvova. V dalších dnech pak má do Polska přijet třetí baterie systému.

Německo a Polsko se na rozmístění patriotů na jihovýchodě Polska dohodly poté, co v listopadu do Polska nedaleko hranice s Ukrajinou dopadla raketa. Zemřeli při tom dva lidé. Zřejmě šlo o zbloudilo střelu ukrajinské protiletecké obrany, která ten den reagovala na mohutnou sérii ruských raketových útoků.

Němečtí vojáci jsou v Polsku už od 16. ledna, společně se svými polskými kolegy připravují vše pro rozmístění systémů Patriot. Velitel kontingentu bundeswehru v Polsku, plukovník Jörg Sievers řekl, že cílem je ochrana vzdušného prostoru NATO, včetně území Polska, jeho obyvatel a infrastruktury. Němečtí vojáci prozatím zůstanou v Polsku šest měsíců.

  • Německé tanky Leopard, hlavně jejich modernější verze Leopard 2, patří k nejrozšířenějším a nejkvalitnějším tankům současnosti. Tank je zdaleka nejrozšířenějším neamerickým hlavním bojovým tankem států NATO.
  • První Leopardy, jejichž výrobu dnes zajišťuje německá zbrojařská firma Krauss-Maffei Wegmann, se k jednotkám bundeswehru dostaly v roce 1965, tehdy svými vlastnostmi převyšovaly americké tanky M48 a M60.
  • Leopard 2 začala firma vyvíjet v sedmdesátých letech minulého století. Vyrábí se v několika verzích a první z nich byla zařazená do výstroje německé armády v roce 1979.
  • Nejrozšířenější verzí jsou Leopard 2A4 s kolmo tvarovaným pancéřováním věže, verze 2A5 a verze 2A6.
  • Tanky Leopard 2 disponují dělem ráže 120 mm, tank je schopen vyvinout rychlost až 72 kilometrů v hodině, pohání ho dvanáctiválcový vodou chlazený diesel s výkonem 1500 koní. Tanky se čtyřčlennou osádkou mají dojezd asi 450 kilometrů.
  • Poslední a nejmodernější vyráběné verze Leopardu 2 (2A6, 2A7+) mají šípovitě tvarovaný přídavný pancíř věže spolu s řadou dalších vylepšení.
  • Všechny modely jsou vybaveny digitálním systémem řízení palby s laserovými dálkoměry, plně stabilizovanou hlavní zbraní a kulometem ráže 7,62 mm a také pokročilým nočním viděním a sledovacím zařízením.
  • Nejmodernější verze je Leopard 2A7, která byla poprvé představená v roce 2010. Řadu vybavení tanků, hlavně děla, vyrábí německý zbrojařský koncern Rheinmetall.
  • Dosud bylo vyrobeno asi 3600 tanků Leopard 2 všech verzí. Ve výzbroji je má asi dvacítka zemí, kromě Německa dalších 13 zemí Evropy.
  • Po Německu jich má podle údajů londýnského Mezinárodního institutu pro strategická studia  nejvíce Řecko (353), Španělsko (327), Turecko (316), Polsko (247) a Finsko (100). Všechny tyto země jsou až na Finsko, které již podalo přihlášku, členy NATO. Německo má asi 550 těchto tanků.