Kosovo kvůli pokračujícím demonstracím uzavřelo hlavní hraniční přechod se Srbskem

Kosovo v úterý uzavřelo hlavní hraniční přechod Merdare se Srbskem poté, co ho v noci na úterý ze srbské strany zablokovalo asi padesát lidí. Ti demonstrovali na podporu Srbů žijících v Kosovu, jehož nezávislost odmítají protestující uznat. Představitelé mírové mise Severoatlantické aliance KFOR v Kosovu mezitím vyzvali všechny strany k dialogu a zmírnění napětí. Se stejnou výzvou přišly také ve společném prohlášení Spojené státy a Evropská unie.

Nejnovější protest na hranici následoval jen několik hodin poté, co Srbsko oznámilo, že uvedlo svou armádu do stavu nejvyšší pohotovosti po týdnech stoupajícího napětí mezi Bělehradem a Prištinou.

Srbové použili na srbské straně hranice nákladní vozy a traktory, aby zablokovali silnici vedoucí od hraničního přechodu Merdare. Zátaras nyní brání tisícům obyvatel Kosova, kteří pracují na jiných místech v Evropě, aby se vrátili domů na svátky.

„Pokud už jste vjeli na srbské území, pak musíte použít jiné hraniční přechody. Nebo jet přes Severní Makedonii,“ napsalo kosovské ministerstvo zahraničí na své stránce na Facebooku společně s oznámením o uzavření hraničního přechodu Merdare.

Dva týdny trvající nepokoje

Další dva hraniční přechody na srbské hranici už úřady uzavřely desátého prosince kvůli obdobným protestům a nyní tak zůstávají jen tři místa vstupu mezi Kosovem a Srbskem.

Zhruba padesát tisíc Srbů žijících v etnicky rozděleném severním Kosovu odmítá uznat vládu v Prištině nebo status Kosova jako země oddělené od Srbska. Mají podporu mnoha Srbů v Srbsku i vlády tohoto státu.

Při nepokojích na počátku měsíce byl zatčen kosovský srbský policista Dejan Pantić, jehož zadržení zvýšilo napětí mezi Prištinou a Bělehradem. Mluvčí soudu v Prištině v úterý oznámil, že Pantić bude propuštěn z vazby a umístěn do domácího vězení, informovala agentura Reuters.

Jednotky NATO vyzývají ke klidu

Mise NATO v úterý uvedla, že podporuje dialog mezi všemi stranami s cílem zmírnit napětí na severu země. „Je nanejvýš důležité, aby se všichni zúčastnění vyhnuli jakékoli rétorice nebo akcím, které mohou vyvolat napětí a eskalovat situaci,“ zdůraznil v prohlášení KFOR generálmajor Angelo Michele Ristuccia.

Znepokojení nad napětím mezi Srbskem a Kosovem pak ve společném prohlášení vyjádřily USA a EU. Komuniké zveřejněné americkou diplomacií vyzývá obě strany ke snaze vytvořit podmínky pro sbližování a spolupráci. Dále vítá deklaraci kosovské vlády, která ujistila, že nemá žádné seznamy kosovských Srbů vytipovaných ke stíhání za účast na pokojných protestech a blokádách.

Znepokojení nad napětím mezi Srbskem a Kosovem v úterý vyjádřil také mluvčí německého ministerstva zahraničí. Podle jeho slov by nyní mělo být cílem odstranění barikád mezi Srbskem a Kosovem.