Mrazivé počasí způsobuje v USA problémy, Biden schválil vyhlášení stavu katastrofy ve státě New York

Extrémně mrazivé počasí a sněhové bouře si ve Spojených státech v posledních dnech vyžádaly už nejméně 56 lidských životů. Velké množství domácností je bez elektřiny a doprava na většině míst zasažených hustým sněžením kolabuje. Přívaly sněhu a silná ledovka uvěznily dokonce mnoho řidičů v autech i na několik dní. V problémech se ocitají i záchranáři vyslaní do terénu, kteří v některých případech museli opustit svou techniku a zanechat ji na neprůjezdných silnicích. Komplikace pokračují i v letecké dopravě. Pro těžce zasažený stát New York schválil americký prezident Joe Biden vyhlášení stavu katastrofy a federální pomoc.

Mrazy a sněžení během svátečního víkendu zasáhly prakticky celé americké území s výjimkou západního pobřeží. Této „zimní bouři“ vyvolané přílivem studeného vzduchu ze severu je zatím připisováno kolem padesáti úmrtí v několika státech, která nastala po dopravních nehodách nebo poté, co lidé zůstali uvězněni v autech či domech bez energií. Statisíce lidí se během posledních dní potýkaly s výpadky proudu.

Další museli měnit plány na svátky kvůli omezením v silniční i letecké dopravě. Jen za pondělí bylo podle služby FlightAware zrušeno bezmála 3,9 tisíce letů amerických aerolinek a výpadky jsou hlášené i na úterý a na středu. Společnost Southwest Airlines podle agentury Reuters od pátku zrušila přes 12 tisíc spojů. Rušení letů se čeká i během příštích dní. Haly napříč Spojenými státy jsou tak plné lidí i zavazadel. Podle Reuters americké aerolinky k pondělnímu ránu hlásily pro následující dva dny výpadek více než pěti tisíc spojů.

Události: Počet obětí sněhové bouře v Severní Americe stoupá (zdroj: ČT24)

Ministerstvo dopravy chce potíže aerolinek prověřit

Letecká společnost Southwest, která je jedním z největších nízkonákladových dopravců na světě, v pondělí zrušila 2,8 tisíce letů. To představuje téměř sedmdesát procent všech letů společnosti na tento den. Podobné komplikace se čekají v úterý i ve středu. 

Aerolinka vydělává převážně na vnitrostátních letech a její provoz není tak centralizovaný jako u jiných velkých leteckých společností v USA. Tím pádem je Southwest zranitelnější, pokud jde o scénář, že pracovníci zůstanou v případě špatného počasí nedostupní, píše Reuters. Velký počet zrušených a zpožděných letů společnosti se chystá prověřit americké ministerstvo dopravy, které na Twitteru označilo vývoj za nepřijatelný.

New York se dočká federální pomoci

S příchodem nového týdne začala zimní bouře v USA polevovat. Na jihu a v centrální části země už přichází obleva, v New Yorku, kde úřady evidují 28 obětí, ovšem situace zůstává vážná. Americký prezident Biden v noci na pondělí vyhověl žádosti o vyhlášení stavu katastrofy, což otevírá zasaženým oblastem přístup k federální pomoci.

V částech státu New York dál platí zákaz vyjíždět. Frekventované silnice jsou plné opuštěných aut, která je třeba dostat pryč. To se nedaří ani řidičům dál na jihu. V New Jersey vozy uvěznila zamrzlá voda vylitá po deštích z blízké řeky.

Deník The New York Times popisuje, že na západě státu v pondělí zůstávaly mnohé silnice nesjízdné, zatímco tisíce lidí stále čekaly na obnovení dodávek elektřiny. V oblasti města Buffalo údajně leželo až 120 centimetrů sněhu, přičemž sněžení stále pokračovalo. Těžce zkoušené město na kanadské hranici se obává dalších hodin i dní. Hlavně kvůli tomu, kolik obětí pod závějemi ještě objeví.

„Je bolestné nacházet ty, kteří zemřeli přímo na ulici našeho města, když se snažili během bouře jít ven,“ řekl starosta Buffala Byron Brown.

Historická bouře je nejhorší za 50 let

Mrtvé nacházejí policisté a záchranáři i v domech a autech, které sníh zablokoval. Zachránění čekali na vysvobození i dva dny. Například dvojice uvězněná uprostřed polí v Iowě měla štěstí – pomoci od kolemjedoucího řidiče, který vše zachytil na palubní kameru, se dočkali výrazně dřív.

Činitelé dění z posledních dní označují za nejhorší vánici nejméně za posledních 50 let. Američané na tuhle vánoční bouři dlouho nezapomenou. Kvůli její tragické bilanci a síle ji už média i úřady označily za historickou.