Vánoční výzdoba si našla cestu i do Turecka, je tam ale spíše symbolem komerce než křesťanství

Události: Vánoční výzdoba v Istanbulu (zdroj: ČT24)

Advent není věcí jen zemí s převážně křesťanskou tradicí. Postava, která roznáší dárky, vánoční stromeček a ozdoby si našly cestu i do států, kde jsou křesťané nepočetnou menšinou. Jedním z nich je i Turecko.

Svítící atrakce lidé obdivují i v Kadiköy, jedné z centrálních čtvrtí Istanbulu, největšího města Turecka. „Vánoční výzdoba se mi líbí. Vánoční stromek máme i doma,“ říká Figen, jedna z žen procházejících se po vyzdobeném náměstí. „Ne, o původu Vánoc nic nevím,“ dodává. 

Podobně odpovídá většina dotázaných. Stromeček nebo dárky jsou pro ně atributy oslav Nového roku. Formu bez obsahu adoptují i ti, kteří o původu křesťanských Vánoc něco vědí.

„Znám význam Vánoc, ale nedívám se na ně takto. Nakonec, žijeme v muslimské zemi. Vypadá to jako rozpor, ale realita je taková, že nás zajímá jen vzhled a aspekt oslav,“ vysvětluje další z dotázaných. 

Provozovatelé obchodu, před kterým se fotí davy lidí, vsadili právě na tento přístup. S venkovní výzdobou přišli před osmi lety s tím, že se tak pokusí přilákat další zákazníky. „Nemá to pozitivní dopad jen na prodeje, ale taky na povědomí o naší značce. Neplatíme za reklamu, zákazníci nám ji dělají sami,“ komentuje situaci manažer obchodu Bilal Pehlivan.

Předobrazem Santa Clause byl svatý Mikuláš, který žil v Malé Asii na přelomu třetího a čtvrtého století. Území, na kterém leží dnešní Turecko, je tak s prapůvodem Vánoc a dějinami křesťanství pevně spojené. V současnosti se v zemi ke křesťanství hlásí jen zlomek populace. Zhruba tři desetiny procenta z 85 milionů obyvatel.

Podle sociologa Ismaila Coşkuna je zájem o symboly Vánoc vítězstvím komerce. Výsledek rozšíření Štědrého dne jako marketingové značky. „Je to něco, co přichází s globalizací a z vůle obchodníků. Turci vše vnímají jako součást novoročních oslav bez náboženského významu Vánoc,“ podotýká profesor sociologie z Istanbulské univerzity.

Coşkun zdůrazňuje, že z pohledu celého Turecka je přejímání atributů křesťanských svátků výjimka – a to navzdory často viditelné výzdobě. Dny adventu pro velkou většinu společnosti zůstávají stejné jako ty všední.