Počet úmrtí na covid v Číně přesahuje pět tisíc denně, tvrdí britská výzkumná společnost

Podle odhadů britské společnosti Airfinity, která se zabývá zdravotnickými údaji, umírá v Číně na covid-19 více než pět tisíc lidí denně. To je ve výrazném rozporu s oficiálními údaji Pekingu o současné epidemii v zemi, „které uvádějí několik tisíc případů a pouze sedm oficiálních úmrtí za poslední týden“.

Společnost Airfinity uvedla, že její analýza rizika úmrtí naznačuje, že v současné čínské epidemii covid-19 by mohlo zemřít 1,3 až 2,1 milionu lidí. Analýzy jiných modelovacích skupin rovněž předpověděly až 2,1 milionu úmrtí.

Na základě modelování založeného na regionálních čínských údajích získala údaje, které rovněž odhadují současný počet nakažených v zemi na více než milion denně.

Institut pro měření a hodnocení zdraví (IHME) předpokládá, že v nadcházejících měsících zemře v Číně více než tři sta tisíc lidí a v průběhu roku 2023 jich bude více než milion.

„V Číně je obrovské množství náchylných jedinců z několika důvodů. Buď dostali vakcínu nízké účinnosti, vakcínu jim lékaři podali před poměrně dlouhou dobou, a tak jejich imunita ochabla, nebo nebyli nikdy očkováni. Ze zkušeností z Hongkongu víme, že i vlna omikronu může mít poměrně značnou úmrtnost,“ píše IHME.

Čína uvádí několik tisíc nakažených

Čínská Národní zdravotnická komise (NHC) do uzávěrky nereagovala na žádost agentury Reuters o komentář. Ve čtvrtek oznámila 2966 nových případů za 21. prosinec, ale neuvedla žádné nové úmrtí.

Vysoce postavený představitel Světové zdravotnické organizace ve středu podle agentury Reuters prohlásil, že Čína může mít problémy s evidencí nakažených, protože zažívá velký nárůst případů.

Náhlý obrat v čínské politice nulového covidu vyvolal celosvětové obavy z rozsáhlých infekcí mezi zranitelnou, nedostatečně očkovanou populací. Čína zastavila hromadné testování a již nehlásí asymptomatické případy. 

Modely výzkumných společností očekávají dva vrcholy

Společnost Airfinity odhaduje, že vlna by mohla mít dva vrcholy. V polovině ledna očekává 3,7 milionu případů denně v regionech, kde v současné době počet případů stoupá. V ostatních provinciích odhaduje okolo čtyř milionů případů denně během března.

Podobný vývoj na svých webových stránkách předpokládá i IHME. „Naše modely napovídají, že v lednu uvidíme nejnižší bod současného poklesu. Koncem března pak očekáváme vrchol následného růstu a poté nejspíš uvidíme pokles v průběhu roku 2023.“