Čína se vypořádává se sílící vlnou covidu-19. Bude první ze tří, míní epidemiologové

Události: Aktuální vlna covidu-19 v Číně (zdroj: ČT24)

Čína přiznala první dvě oběti covidu-19 od 7. prosince – obě v hlavním městě. Denně v zemi s více než miliardou obyvatel přibývají skoro dva tisíce nově nakažených. Vláda už do statistik nepočítá infikované bez příznaků – i tak panují pochybnosti, jestli zveřejňuje reálná čísla.

Obraz, který prezentují oficiální statistiky čínských úřadů, narušují dlouhé fronty před pekingským krematoriem, které je určené jen pro oběti covidu. Jeho pracovníci mimo záznam přiznávají, že mrtvých je teď výrazně víc než v době, kdy platila přísná omezení. Ulice velkých měst jsou klidnější než jindy. Školy se zavřely, v jejich tělocvičnách vznikají provizorní kliniky.

„Pokud to dostanete, tak to dostanete. Když se nakazíte, záleží na zdravotním stavu každého, jestli to zvládne, nebo ne. Snažíme se, aby se to nešířilo mezi seniory a dětmi,“ říká obyvatel Pekingu Li Jü-pcheng.

Nemoc se šíří i na venkově. Státní televize pořídila záběry lékařů, kteří chodí dům od domu a pomáhají pacientům, aby nemuseli do nemocnic. „Zdravotníci nám dali pocit bezpečí. Pomohou nám, kdykoli to budeme potřebovat,“ svěřuje se jeden z obyvatel východočínské provincie Ťiang-su.

Čína uvolnila opatření, ale pokračuje v prevenci

Lékařské týmy podle režimních médií vyrazily do malých měst a obcí i očkovat, hlavně ohrožené seniory. Ve velkých aglomeracích včetně Pekingu začali aplikovat vakcínu v podobě nosního spreje. „Inhalační nosní vakcína dokáže lépe vytvářet protilátky v horních dýchacích cestách, takže víc snižuje riziko nákazy,“ tvrdí vedoucí úseku ve zdravotnickém úřadu Wang Ťün.

Kampaň na očkování druhou posilující dávkou Čína spustila minulý týden, jen několik dní po tom, co ustoupila od tvrdé protiepidemické politiky. Člen národního zdravotního výboru Liang Wan-nien se domnívá, že optimalizace opatření neznamená otevření všeho bez prevence. Ke změně kurzu vládu donutily největší protesty, které zemi zasáhly od roku 1989. Současná vlna nákazy je podle epidemiologů první ze tří, které Čínu tuto zimu čekají.