Kurdské síly v Sýrii kvůli tureckým úderům přerušily protiteroristické operace

Události: Vývoj situace v Sýrii (zdroj: ČT24)

Kurdské síly v Sýrii, které se západními spojenci bojovaly proti samozvanému Islámskému státu (IS), přerušily protiteroristické operace v oblasti – a to kvůli úderům turecké armády. Ta po nedávném atentátu v Istanbulu zesílila ostřelování severních oblastí Sýrie i Iráku. Podle Ankary stojí v pozadí bombového útoku právě kurdské milice. Ty to popírají.

Konflikt v Sýrii nabírá na intenzitě a zatím sleduje podobný scénář jako v minulosti. Turecká armáda bombarduje kurdské oblasti Sýrie a Ankara znovu a znovu hrozí, že po dělech a letadlech nasadí i pozemní síly. 

„Naše odhodlání ochránit naše hranice bezpečnostním pásem hlubokým třicet kilometrů je silnější s každým útokem, kterému čelíme,“ prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Ankara tvrdí, že útočí na teroristy. Představitelé kurdské autonomie v Sýrii mluví o nevyprovokované agresi, která má i civilní oběti. Spojenci Západu v boji s Islámským státem doufají, že se jich Washington či Moskva zastanou. „Pokud Turecko nedostane zelenou od koaličních sil, Ameriky, nebo Ruska, nebudou moci spustit pozemní útok,“ tvrdí mluvčí kurdských milic Siamed Ali.

Kurdské milice již dlouho varují, že k odražení tureckého vpádu by musely nasadit své muže, kteří v současnosti hlídají věznice, kde se nachází bojovníci IS, nebo potlačují spící buňky islamistů.

Eskalace znepokojuje USA

Pentagon opakuje, že od něj Ankara svolení nedostane. „Pokračující konflikt, obzvlášť pozemní invaze, by vážně ohrozil těžce vydobyté zisky, kterých svět dosáhl v boji s IS, a destabilizoval by region,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany USA Pat Ryder.

Americký ministr obrany Lloyd Austin ve středu sdělil svému tureckému protějšku svůj „silný nesouhlas“ s novou tureckou vojenskou operací v Sýrii a vyjádřil znepokojení nad eskalací situace. Turecké nálety podle něj „přímo ohrožují bezpečnost amerického personálu, který v Sýrii spolupracuje s místními partnery na porážce Islámského státu“.

Turecký ministr obrany Hulusi Akar ve čtvrtek žádal Američany o „pochopení“. „Připomínáme jim také, že by se měli držet daleko od teroristických organizací a zpřetrhat s nimi vazby,“ prohlásil Akar.

Koalice vedená Spojenými státy podporuje Syrské demokratické síly (SDF) leteckými údery, vojenským vybavením a poradci od roku 2017, kdy jim pomohla vybojovat zpět území od IS.

Na pozadí eskalace násilí zní varování ze Srbska. Podle Bělehradu hrozí další útoky podobné tomu v Istanbulu před třemi týdny, a to hlavně v Ankaře. Podle agentury Reuters varování před možnými dalšími útoky na frekventovaných místech dostaly nejméně dvě západní ambasády v Turecku. Místní úřady upozornění, které se má, stejně jako to srbské, týkat hlavně metropole Ankary, nekomentovaly.