Soud v Hongkongu pokutoval kardinála, který pomáhal zadrženým

Události: Kardinál Zen dostal v Hongkongu pokutu (zdroj: ČT24)

Soud v Hongkongu v pátek vyměřil peněžitý trest 90letému kardinálovi Josephu Zenovi a dalším pěti aktivistům za to, že založili organizaci na pomoc lidem zadrženým nebo zraněným během prodemokratických protestů. Podle soudu pochybili při registraci fondu, měli ho nahlásit na policii nebo požádat o výjimku.

Pět lidí musí zaplatit pokutu ve výši čtyři tisíce hongkongských dolarů (12 tisíc korun), šestý pak pokutu o něco nižší. Mezi potrestanými je zpěvačka Denise Ho, která má rovněž kanadské občanství, nebo známá advokátka Margaret Ng.

Kardinál Joseph Zen, jeden z nejvýše postavených katolických duchovních v Asii, patří k velké skupině aktivistů, kterým hrozí právní postihy v souvislosti s protesty proti omezování demokracie v bývalé britské kolonii.

Šestice byla zatčena na základě nové tvrdé bezpečnostní legislativy, kterou Peking v Hongkongu zavedl předloni v souvislosti s rozsáhlými a často násilnými protesty z roku 2019. V tomto případě ještě nebyli obžalováni. Agentura AP píše, že zákon o národní bezpečnosti ochromil hongkongské prodemokratické hnutí, mnoho aktivistů skončilo ve vězení. Zákon také dopadl na atmosféru v Hongkongu, důležitém mezinárodním finančním centru. Mnoho mladých vzdělaných lidí kvůli přiškrcování svobody a nejisté budoucnosti raději odešlo do zahraničí.

Zenovo zatčení katolickou komunitu letos na jaře šokovalo, nicméně Vatikán uvedl jen to, že bedlivě sleduje vývoj situace.

Studio ČT24: Zpravodajka Šámalová k pokutě pro kardinála Zena (zdroj: ČT24)

Nad kardinálem visí další hrozba

„Kardinál Zen je velkou morální autoritou, je to muž velkých zásad, který zasvětil celý život boji za demokracii a podpoře katolíků pronásledovaných v pevninské Číně,“ uvedla zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová. Dodala, že kardinál je také silným kritikem čínské komunistické strany a odpůrcem dohody, kterou Vatikán uzavřel s Pekingem a která dává straně možnost jmenovat biskupy v Číně.

Větší trest se nyní pro kardinála neočekával, hrozila jen pokuta, uvedla zpravodajka. „Byli souzeni za to, že nezaplatili registrační poplatek,“ připomíná Šámalová s tím, že šlo jen o záminku, protože soud použil zákon ještě z předkoloniálních dob.

Zen je však také vyšetřován kvůli „spolčování s cizími mocnostmi“. Hongkongská vláda viní kardinála a jeho spolupracovníky z toho, že se přimlouvali za mezinárodní sankce proti Hongkongu, a za to hrozí vyšší trest. „Mnoho let vězení, až doživotí,“ uvedla Šámalová. Podle ní se dá předpokládat, že toto vyšetřování bude pokračovat. „Je to minimálně hrozba, která nad nimi visí,“ uzavřela.

Komunistický režim urychluje kampaň za sinizaci církví. Budovy, umění a obřady mají vypadat víc čínsky a stoupenci mají být loajální straně. Týká se to všech náboženství. Nejtvrdší je postup vůči muslimům, ale stupňuje se tlak i proti dvanácti milionům katolíků.

Duchovní se účastní setkání, kde studují historii strany, ideologii a úspěchy prezidenta Si Ťin-pchinga, aby mohli předávat znalosti farníkům. V Hongkongu kněží přiznávají, že se uchylují k autocenzuře. Do Říma již poslali půl tuny archivů s detaily o misionářích a aktivitách v pevninské Číně, aby nepadly do rukou státním orgánům.