Tropická bouře Nalgae si na Filipínách vyžádala už přes sto životů

Počet obětí tropické bouře Nalgae na Filipínách vzrostl na 105. Podle úřadů citovaných agenturou AP se desítky lidí stále pohřešují, 69 lidí je zraněných. Minulá bilance hovořila o 98 mrtvých. Bouře se přes Filipíny přehnala během víkendu, nejhůře postižený je jih země, zejména jižní část ostrova Mindanao.

Nejméně 53 obětí pochází z provincie Maguindanao, kterou zasáhl mimořádně silný déšť. V tamní vesnici Kusiong se snaží záchranáři s buldozery i motykami dostat přes nánosy bahna k zavaleným lidem. Podle AP pod ním mohou být celé rodiny, celkově osmdesát až sto lidí.

Místa, která živel silně poškodil, si v pondělí z vrtulníku prohlédl prezident Ferdinand Marcos mladší. Přeletěl zejména nad zatopenými vesnicemi v provincii Cavite, která se nachází nedaleko metropole Manily. Později předal krabice s potravinami a dalšími potřebami postiženým z města Noveleta, kde mnoho lidí strávilo kvůli záplavám víkend na střechách domů.

Bouře zasáhla oblasti s téměř dvěma miliony lidí, 975 tisíc z nich vyhledalo evakuační centra nebo se uchýlilo k příbuzným. Zničeno či poškozeno je 4100 domů a přes 16 tisíc hektarů polí s rýží a dalšími plodinami.

Následky tropické bouře na Filipínách
Zdroj: ČTK/AP

Tragický případ Kusiongu

Ministr vnitra autonomní oblasti Bangsamoro Naguib Sinarimbo řekl, že případ Kusiongu je mimořádně tragický, protože se tam každoročně koná příprava pro případ přírodní katastrofy, avšak zaměřená na hrozící tsunami. Když se tam tentokrát ozvalo varovné zvonění, vydaly se asi dva tisíce lidí podle pokynů do kostela stojícím na kopci, což ale bylo v protisměru k závalu, který se hrnul z kopců. Vesnice podle Sinarimba nebyla připravená na nebezpečí ze strany hory Minandar, na jejímž úpatí stojí.

Kusiong byl nejpostiženějším místem, když v roce 1976 oblast zálivu Moro postihlo zemětřesení o síle 8,1 stupně s následným tsunami. O život přišly tisíce lidí. Vesnice leží mezi zálivem a horou Minandar a lidé, kteří událost z roku 1976 přežili, předávají v ústním podání povědomí o nebezpečí dalším generacím.

Filipíny ročně zasáhne v průměru dvacet tropických bouří. Loni v prosinci zpustošil tajfun nejvyšší páté kategorie Rai centrální provincie, zanechal za sebou 407 mrtvých a více než jedenáct set zraněných. Dosud největší katastrofu způsobil supertajfun Haiyan, při kterém v listopadu 2013 zahynulo přes 6,3 tisíce lidí.