Zemské volby v Dolním Sasku vyhrála sociální demokracie, chce vládnout se Zelenými

Volby v německém Dolním Sasku jasně vyhrála sociální demokracie (SPD) tamního premiéra Stephana Weila, která po sečtení takřka všech okrsků v neděli pozdě večer získala 33,3 procenta hlasů. Volební úspěch slaví také Zelení, se kterými chce Weil sestavit vládu, a protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD). K poraženým naopak patří konzervativní Křesťanskodemokratická unie (CDU), která míří do opozice, a liberální svobodní demokraté (FDP), kteří se do zemského sněmu podle všeho těsně nedostanou.

Zelení, kteří o vstup do vlády stojí, dostali podle téměř konečných výsledků 14,6 procenta hlasů. To je nejvyšší zisk, jaký si strana v této spolkové zemi doposud připsala. Rekord zaznamenala i AfD s 10,9 procenta hlasů.

Ve štábu sociálních demokratů v 18:00, po uzavření volebních místností a zveřejnění prvních prognóz, vypukl jásot. „SPD na sebe může být hrdá. Výsledek sice není takový jako v roce 2017, ale podmínky byly výrazně jiné,“ řekl Weil ve večerním projevu. I přes vítězství je aktuální výsledek pro SPD propadem oproti volbám v roce 2017, tehdy strana vyhrála s 36,9 procenty hlasů.

Smutek CDU

U konzervativců ve štábu byla nálada viditelně sklíčená. „Nedosáhli jsme svého cíle stát se největší silou v Dolním Sasku,“ přiznal volební lídr CDU a dosavadní vicepremiér Bernd Althusmann v prohlášení ke svým příznivcům. Řekl, že výsledek se vší pokorou přijímá a že přeje Weilovi mnoho úspěchů ve vedení země. Pro konzervativce, kteří byli doposud koaličním partnerem SPD, hlasovalo 28,2 procenta voličů. Stranu čeká odchod do opozice, neboť Zelení dávají přednost vládě se sociálními demokraty.

S AfD pak CDU stejně jako ostatní parlamentní strany spolupráci odmítá, neboť ji označuje jako krajně pravicovou. Althusmann porážku uznal a oznámil, že svou stranickou funkci dává k dispozici.

Spolková spolupředsedkyně Zelených Ricarda Langová v projevu uvedla, že Zelení zaznamenali v Dolním Sasku rekordní úspěch a že jejich vstup do zemské vlády bude velkou šancí pro tento region. „Dosáhli jsme přesvědčivého výsledku,“ řekla. Dolnosaská lídryně Zelených Julia Hamburgová prohlásila, že ekologická strana se těší, až bude moci převzít odpovědnost za vývoj regionu.

Ambice AfD

Sociální demokrat Weil poukázal na to, že kampaň se podobala spíše spolkovým volbám. Hlavním tématem nedělních voleb se totiž staly dopady války na Ukrajině, zejména pak energetická krize. A právě tyto problémy vedly podle analytiků k růstu popularity AfD.

Před pěti lety hlasovalo pro tuto stranu 6,2 procenta voličů, nyní spolupředseda strany Tino Chrupalla mluvil o velkém návratu. „Opět budeme mít sněmovní frakci, která bude silná,“ řekl. Dodal, že všechny výsledky nad deset procent v západní části Německa řadí strany mezi lidové a že do této skupiny bude opět AfD patřit. To se nakonec potvrdilo.

Liberálové, kterým průzkumy slibovaly těsné překročení pětiprocentní hranice, zůstanou mimo regionální parlament. Takřka konečné výsledky jim přisuzují 4,7 procenta hlasů. Volební účast činila 60,4 procenta, což bylo méně než před pěti lety, kdy hlasovalo 63,1 procenta voličů.