Kolumbie spouští další kolo tažení proti drogám. Chce je zachytávat hlavně na moři

Horizont ČT24: Kolumbie bude více potírat obchod s kokainem (zdroj: ČT24)

Přes devadesát procent kolumbijského kokainu končí v USA. Obě země nyní jednají o způsobu, jak nejlépe pašování drog narušit. Kolumbijci se chtějí zaměřit hlavně na záchyty drog na moři.

Už půl století kalí vztahy obou zemí zelené lístky rostoucí v kolumbijské divočině, ze kterých vzniká bílá droga. Navzdory společnému úsilí se množství kokainu vyrobeného v Kolumbii drží v poslední době na rekordních úrovních.

Podle amerických odhadů ho jen loni bylo skoro tisíc tun  a přes devadesát procent skončilo právě v USA. Nový levicový kolumbijský prezident Gustavo Petro chce dvě věci: „Zaprvé: navýšit naši schopnost – především na moři, ale i ve vzduchu – zastavit drogy, než opustí zemi. A zadruhé: zlepšit naše zpravodajské schopnosti vedoucí k dopadení těch, kdo pašování drog organizují.“

Časy se mění v pašování drog

Od smrti nechvalně proslulého kolumbijského narkobarona Pabla Escobara, který v osmdesátých letech posílal tuny kokainu malými letadly přes Karibské moře na Floridu, se způsob pašování radikálně změnil. Jejich nákup, převoz i prodej podle Kolumbijců organizují hlavně mexické kartely.

„Posílají sem vyjednavače a lidi, kteří ověřují kvalitu drog. Ty potom míří přes Venezuelu nebo z tichomořského pobřeží či severního Ekvádoru do střední Ameriky a na americký trh,“ popsal bývalý kolumbijský poradce pro národní bezpečnost Rafael Guarín.

Nejčastěji drogy putují po moři plochou, která je rozlehlejší než Spojené státy. Kromě lodí kartely někdy využívají i vlastní ponorky nebo drogu posílají v tekutém stavu, který se hůř detekuje.

Represe nemá dopadat na venkovany, řekl prezident

Stovky tun drog, které kolumbijské úřady každý rok zabaví, podle tamního prezidenta nestačí. Chudým farmářům, pro které je teď koka jediný zdroj příjmu, chce v rámci agrární reformy nabídnout nevyužívanou zemědělskou půdu, kde mají pěstovat jiné plodiny.

„Represe pašování drog neznamená pronásledovat venkovany. Znamená to pronásledovat šéfy drogových kartelů,“ zdůraznil kolumbijský prezident. 

Američané uvádějí, že plně podporují komplexní přístup vlády prezidenta Petra k potírání narkotik. Hovořil o tom americký ministr zahraničí Antony Blinken při návštěvě Kolumbie. Některé plány levicového prezidenta se ale Washingtonu líbí méně. Především to, že chce omezit vydávání narkobaronů dopadených v Kolumbii ke stíhání do Spojených států.