Byznys s kokou jen kvete. Nový prezident Kolumbie vyhlásil válku drogovým kartelům

Horizont ČT24: Prezident vyhlásil válku kolumbijským kartelům (zdroj: ČT24)

Kolumbie vypěstovala loni nejvíc koky za poslední dvě desetiletí a obchod s kokainem jen kvete. Nový prezident Iván Duque po nástupu do úřadu proto vyhlásil válku drogovým kartelům i pěstitelům. V příštích letech chce zlikvidovat až tři čtvrtiny jejich produkce.

„Kokainová velmoc“ – Kolumbie potvrdila prvenství největšího pěstitele koky na světě, rozloha plantáží loni dosáhla historického rekordu. Podle údajů OSN ze satelitních snímků se rozšířila o téměř dvacet procent.

„Na konci roku 2017 Kolumbie pěstovala koku na 171 tisících hektarech půdy, to je o 25 tisíc hektarů víc než v předchozím roce. Je to nejvyšší číslo od chvíle, kdy tam OSN situaci monitoruje,“ říká zástupce Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu Bo Mathiasen.

Sklizeň by stačila k výrobě téměř 1400 tun kokainu, vedle množství roste i jeho kvalita a ruku v ruce s tím i zisky farmářů, které už ani postihy neodradí od nelegálního pěstování drogy. Jedna z nejúrodnějších oblastí Nariňo ho dodá na trh víc než celé Peru.

Překupníci pašují módní drogu především do Spojených států, kde počet závislých raketově stoupá, loni tam způsobila smrt 14 tisíců lidí. Washington dlouhodobě tlačí na Bogotu, aby v boji proti kokainu přitvrdila. Nová hlava státu, dvaačtyřicetiletý pravicový politik Iván Duque, slibuje tvrdý zásah.

„V příštích čtyřech letech dosáhneme konkrétních výsledků. Dali jsme si ambiciózní cíl, že zničíme víc než 70 procent dnešních kokainových plantáží,“ slíbil kolumbijský prezident.

Pašeráci používají na převoz kokainu ponorky

To nepůjde vůbec hladce, jelikož oblasti s rozlehlými plantážemi koky donedávna ovládali povstalci z hnutí FARC. Ti je po uzavřeném příměří s vládou před třemi lety částečně opustili, teď se o ně perou ozbrojené skupiny a drogové gangy. Výnosnost plodiny je totiž nejvyšší za posledních dvacet let. Ze země ji pašují dokonce i ve speciálně upravených ponorkách, některé z nich zadrželo vojenské námořnictvo.

„Toto je první elektrická ponorka, určená k pohybu pod hladinou. Uveze přibližně pět tun kokainu pro Střední Ameriku a USA,“ vysvětluje velitel námořnictva Luis Hernan Espejo.

Rostliny koky dokážou zničit postřiky glyfosátu, vláda je ale musela před pár lety zastavit, jelikož podle Světové zdravotnické organizace mají karcinogenní účinky. Prezident je chce obnovit, nejdřív ale musí jejich nasazení povolit kolumbijský ústavní soud. Armáda mezitím testuje bezpilotní letouny, které létají v nízkých výškách a mohou tak herbicidy rozprášit přímo nad plantážemi, aniž by otrávily jejich okolí.