Hurikán Ian dorazil k pobřeží Jižní Karolíny. Zprávy o počtu obětí na Floridě se různí

Bouře Ian dorazila k pobřeží Jižní Karolíny jako hurikán prvního stupně z pěti s rychlostí větru 136 kilometrů v hodině. Bez proudu je nyní podle monitorovacího serveru PowerOutage přes 180 tisíc odběratelů. Prezident Joe Biden vyhlásil v pátek na žádost guvernéra Henryho McMastera v Jižní Karolíně stav nouze. Na rozdíl od Floridy, kde Ian udeřil výrazně větší silou, úřady v Jižní Karolíně nevydaly plošné nařízení k evakuaci. Domovy ale opustili lidé v nejvíce rizikových záplavových oblastech.

Hurikán Ian zasáhl Jižní Karolínu poblíž měst Georgetown a Charleston. Pro Charleston představuje vysokou hrozbu, jelikož podle odborné zprávy z roku 2020 je 90 procent tamních obytných nemovitostí „zranitelných“ vůči povodním, uvedla stanice ABC.

Bouře s sebou kromě větru nese i přívalové deště a bouřlivý oceánský příliv. Hladina moře se v nejvíce zasažených oblastech může zvednout až o dva metry. V místech dále od středu hurikánu je také riziko vzniku tornád. „Škody byly zatím malé, máme nějaké spadané stromy a místní záplavy. Čekáme, že budou narůstat,“ řekl na tiskové konferenci kolem 19:00 SELČ ředitel divize krizového řízení pro Jižní Karolínu Kim Stenson.

„Podmínky jsou takové, že ohrožují na životě. Zatím ale nemáme žádné zprávy o obětech,“ řekl guvernér McMaster.

Florida mapuje ztráty

Záchranáři se ve čtvrtek snažili dostat k uvázlým obyvatelům Floridy, zatímco se sílící hurikán Ian po ničivé cestě přes tento stát USA ubíral směrem k Jižní Karolíně a zanechával za sebou smrtící záplavy, stržené elektrické vedení a rozsáhlé škody. Počet mrtvých na Floridě zůstává nejistý, protože se objevují roztroušené zprávy o obětech. Zpravodajská stanice NBC News podle agentury Reuters uvedla, že zemřelo nejméně 10 lidí, zatímco podle CNN bylo ve čtvrtek večer mrtvých 17. Guvernér Floridy Ron DeSantis na večerním brífinku připustil, že někteří lidé zahynuli, ale varoval před spekulacemi před oficiálním potvrzením. „Plně očekáváme, že hurikán si vyžádá oběti,“ řekl.

Ian, jedna z nejsilnějších bouří, která kdy zasáhla americkou pevninu, zaplavil obce na pobřeží Mexického zálivu a vyřadil z provozu miliony lidí, než se přes poloostrov přehnal do Atlantského oceánu, kde nabral sílu před dalším očekávaným dopadem na pevninu v Jižní Karolíně v pátek odpoledne.

Prezident Joe Biden, který předtím vystoupil v sídle Federal Emergency Management Agency (FEMA, do češtiny možno preložit jako federální agentura pro řešení krizových situací) ve Washingtonu, uvedl, že Ian by se mohl ukázat jako nejsmrtonosnější v historii státu. „Čísla jsou zatím nejasná, ale slyšíme první zprávy o tom, že může jít o značné ztráty na životech,“ řekl Biden. 

Biden s DeSantisem hovořil ve čtvrtek, v pátek na Floridu přijede ředitelka FEMA Deanne Criswellová. Biden uvedl, že do státu přijede, až to podmínky dovolí. Schválil také vyhlášení katastrofy, díky čemuž budou okresům zasaženým bouří k dispozici federální zdroje.

V těžce postiženém okrese Charlotte County mluvčí šerifa potvrdil několik mrtvých, ale neměl k dispozici přesný počet obětí. Úřady v okrese Sarasota vyšetřovaly dvě možná úmrtí související s bouří, uvedl mluvčí šerifa. V Deltoně v centrální Floridě zemřel 72letý muž, který během bouře vyšel ven, aby vypustil bazén, uvedly úřady. Podle webových stránek PowerOutage.us zůstalo na Floridě bez proudu více než 2,3 milionu domácností a podniků. 

Když hurikán dorazil k části Floridy, kde leží Sarasota a Punta Gorda, tak změřený náraz byl podle meteorologa ČT Michala Žáka až 225 kilometrů za hodinu, což je skutečně extrémní hodnota. „Na jedné srážkoměrné stanici dobrovolnické meteorologické sítě v USA bylo naměřeno za 27 hodin 725 milimetrů srážek, což je zhruba o sto milimetrů více, než spadne v Praze za celý rok. Kombinace vzdutého moře, které zaplavilo nízkoležící pobřežní oblasti, vítr a extrémní srážky bude mít tedy velmi drahé dopady,“ okomentoval přírodní katastrofu na jihovýchodě USA.

Další úder na východním pobřeží USA

Ian, který během svého putování Floridou zeslábl na tropickou bouři, se po přesunu do Atlantského oceánu vrátil k síle hurikánu v 17:00 ET (23:00 středoevropského času) s maximální trvalou rychlostí větru 120 kilometrů za hodinu, uvedlo americké Národní centrum pro hurikány.

Ian může v pátek do regionu přinést potenciálně životu nebezpečné bouřkové přívaly a možná tornáda, uvedla Národní meteorologická služba. Guvernér Severní Karolíny Roy Cooper vyzval obyvatele, aby „přijali nezbytná opatření“, a varoval před možnými záplavami, sesuvy půdy a tornády. „Tato bouře je stále nebezpečná,“ řekl Cooper.

Žák zmínil, že hlavní riziko na východním pobřeží USA bude představovat vzdutí moře, i když to podle něj nebude srovnatelné s tím, s čím se potýkali obyvatelé Floridy. „Maximálně by to mělo být o jeden až dva metry u pobřeží Jižní Karolíny. Dalším nebezpečím jsou intenzivní srážky, na pobřeží Jižní Karolíny by to mohlo být až 250 milimetrů, takže se dá očekávat, že tam ještě způsobí nějaké povodně, i když opět nebudou srovnatelné s Floridou,“ předeslal Žák.

Počátky hurikánu Ian lze podle meteorologa vysledovat ve druhé polovině minulého týdne nad centrální oblastí tropického Atlantiku, tedy zhruba na severovýchod od pobřeží Francouzské Guyany, kdy se jednalo zpočátku o tropickou depresi. Ta později postupovala přes Nizozemské Antily, pak v prostoru jižně od Jamajky začala sílit a stala se z ní tropická bouře a následně hurikán prvního stupně jihozápadně od Kuby.

„To už byl začátek tohoto týdne. Jako sílící hurikán zasáhl západní Kubu, kde velká část zůstala nad mořem, tudíž přechod přes pevninu Kuby nenarušil strukturu hurikánu. V oblasti jihovýchodní části Mexického zálivu nad nadprůměrně teplou vodou hurikán výrazně zesiloval a dosáhl čtvrtého stupně s tím, že když dorazil na pobřeží Floridy, byl těsně pod hranicí hurikánu pátého stupně. Průměrné rychlosti zde někde dosahovaly téměř 250 kilometrů za hodinu,“ informoval Žák.

Studio 6: Vrcholí hurikánová sezona (zdroj: ČT24)

Pátrání po přeživších

Ian se ve středu odpoledne přihnal na břeh Floridy u bariérového ostrova Cayo Costa jako hurikán čtvrté kategorie s maximálním trvalým větrem o rychlosti 150 mil za hodinu (241 kilometrů za hodinu). Bouře proměnila jihozápadní pobřeží Floridy, poseté písečnými plážemi, pobřežními městečky a mobilními domy, v zónu katastrofy, jak Ian vlil mořskou vodu do domů na pobřeží.

Ostrov Sanibel, oblíbená prázdninová destinace, byl těžce zasažen a jediný most vedoucí na ostrov byl neprůjezdný, což ztěžovalo záchranné a pomocné práce, řekl DeSantis, který si ve čtvrtek prohlédl zkázu ze vzduchu. Značné škody utrpěla také pláž Fort Myers Beach, uvedl guvernér. V městečku Punta Gorda nedaleko Fort Myers, které leží přímo v cestě hurikánu, zasypaly silnice stromy, trosky a elektrické vedení, ačkoli mnoho budov odolalo náporu bouře lépe, než se očekávalo.

Od čtvrtečního večera bylo potvrzeno nejméně sedm set záchranných akcí, uvedl DeSantis. Většina škol bude znovu otevřena v pátek nebo v pondělí. Po celý den obyvatelé v oblastech, jako je Venice v okrese Sarasota asi 120 kilometrů jižně od Tampy, hledali své rodiny a přátele, zatímco záchranáři se snažili dostat k lidem uvězněným v zaplavených domech. Pátrání po blízkých ztěžovalo časté přerušení mobilního spojení.

Dvaašedesátiletá Brenda Siettasová byla ve městě Punta Gorda v roce 2004, kdy hurikán Charley smetl velkou část jeho okolí. Budovy postavené od té doby jsou podle ní schopnější přežít silný vítr. „Od Charleyho se rozhodně stavělo mnohem lépe,“ řekla. „Tehdy jsem tu zůstala dva týdny bez elektřiny, bez vody, bez kanalizace.“