Meloniová má stabilní konzervativní názory, mírní obavy z fašismu, říká italský publicista

Horizont ČT24: Publicista Pieralli o italských volbách (zdroj: ČT24)

Itálie bude mít poprvé v historii premiérku. V předčasných volbách uspěla Giorgia Meloniová se svými Bratry Itálie. Podle publicisty a překladatele Andrease Pieralliho ji voliči odměnili za to, že nebyla součástí vlád uplynulých let, kterým se nepodařilo řešit nepříznivou ekonomickou a sociální situaci mnoha Italů. Meloniová má fašistické kořeny, pracovala na jejich odsunutí, ale není jasné, co by se stalo, pokud by svou moc upevnila ve státních strukturách, říká Pieralli.

Bratři Itálie jsou nejsilnějším politickým subjektem v pravicovém bloku, který jako celek získal v předčasných volbách zhruba čtyřiačtyřicet procent hlasů. Samotní Bratři obdrželi šestadvacet procent a jejich předsedkyně Meloniová se stane první premiérkou v italských dějinách.

Příčiny vzestupu Bratrů Itálie Pieralli přičítá těžké ekonomické a sociální situaci řady Italů, která trvá už několik let a nedokázalo ji vyřešit hned několik vlád, jež se v poslední době vystřídaly u moci. „Řekl bych, že Italům už zbyla jenom Meloniová a její strana, která se žádné vlády v posledních letech neúčastnila,“ podotýká publicista.

Právě účast v kabinetu Maria Draghiho podle jeho slov přitížila ostatním stranám pravicového bloku, například Lize Mattea Salviniho. Voliči jej za vládní angažmá potrestali, míní překladatel.

Vyzdvihl rovněž hodnotovou stálost Meloniové během posledních několika let. Právě Salvini svou stranu vedl jako klasickou populistickou formaci, reagoval na průzkumy veřejného mínění a měnil názory podle dočasných nálad společnosti, připomíná Pieralli.

„Giorgia Meloniová drží určitou linii, kterou se vydala několik let zpátky. Jsou to konzervativní hodnoty, tradiční rodina a tradiční hodnoty, které známe z pravice,“ shrnuje, proč Meloniovou vnímají italští voliči jako bod stability, na rozdíl od Salviniho nebo Silvia Berlusconiho.

Fašistické kořeny, nejasná budoucnost

Obavy vyvolávají fašistické postoje Bratrů Itálie a Meloniové. Například americká CNN reportovala, že Meloniová má šanci stát se „nejvíce krajně pravicovou ministerskou předsedkyní od dob diktátora Benita Mussoliniho“. Sama Meloniová odmítla, že by byla fašistkou, své uskupení před volbami přirovnávala k britským či americkým konzervativcům.

Minulost příští italské premiérky je podle Pieralliho jasná a vychází z postfašistického hnutí, na nějž odkazuje i symbol strany. „Ale je také pravda, že v posledních letech udělala velký kus práce, aby umírnila tyto obavy, aby z Bratrů Itálie udělala postupně standardní stranu pravice až radikální pravice, ale v rámci demokratického zřízení,“ upozorňuje publicista.

Do jaké míry tedy budou obavy z minulosti legitimní, se neodvažuje odhadovat. „V příštích týdnech, měsících se bude Meloniová snažit dělat vše, aby tuto minulost oddálila,“ předpokládá Pieralli. Zároveň podle něj ale není jasné, co by se mohlo stát, pokud se Bratrům Itálie podaří upevnit moc ve struktuře státu.