Současní i bývalí čeští politici posílají kondolence do Londýna

Vyjádření premiéra Petra Fialy k úmrtí britské královny Alžběty II. (zdroj: ČT24)

Čeští politici vyjadřují soustrast britské královské rodině po úmrtí královny Alžběty II. Prezident Miloš Zeman ocenil její celoživotní oddanost britské monarchii, podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) zase odešel symbol statečnosti, pracovitosti, oddanosti a lidství. Premiéra Petra Fialu (ODS) zpráva o úmrtí panovnice hluboce zarmoutila.

Prezident Miloš Zeman i další čeští politici přijali zprávu o úmrtí britské královny Alžběty II. s hlubokým zármutkem. Ocenili její celoživotní oddanost britské monarchii, pracovitost i nesmírnou pokoru, s níž sloužila své vlasti. Byla pro ně symbolem stability. „Její oddaná služba monarchii, nesmírná pokora a vznešenost zůstane navždy v našich srdcích,“ uvedl Zeman v prohlášení, které Hrad večer zveřejnil na Twitteru.

S odchodem britské královny Alžběty II. skončila jedna velkolepá epocha dějin, uvedl prezident Zeman v kondolenci jejímu synovi a novému králi Karlovi III. 

Zeman zavzpomínal také na osobní setkání s Alžbětou v červnu 2017. Uvedl, že to pro něj byl jeden z nejsilnějších momentů působení v prezidentském úřadu. „Vaše Veličenstvo, dovolte mi, abych jménem svým i jménem občanů České republiky vyjádřil upřímnou soustrast,“ zakončil dopis novému králi. 

Na počest zesnulé královny Alžběty II. bude v noci svítit Petřínská rozhledna v Praze v britských barvách, uvedl primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti). Město také řeší případné vystavení kondolenční knihy nebo zřízení pietního místa, sdělil ČTK a Českému rozhlasu mluvčí magistrátu Vít Hofman. Alžběta II. navštívila Prahu v březnu 1996.

„K uctění památky britské královny Alžběty II. nasvítíme Petřínskou rozhlednu, a to v barvách Spojeného království. Současně řešíme případný vznik kondolenční knihy nebo pietního místa. V tomto případě je zatím na podobná rozhodnutí příliš brzy. Budeme však postupovat striktně dle protokolu a případně také v součinnosti s vládou České republiky,“ uvedl Hofman.

„Jsem hluboce zarmoucen smrtí Jejího Veličenstva královny Alžběty II. Srdečnou a upřímnou soustrast královské rodině a britskému lidu a lidu Společenství národů,“ napsal premiér Petr Fiala (ODS).

Alžběta II. byla pro většinu lidí na světě symbolem britské monarchie, řekl premiér večer novinářům před návratem z Nizozemska. „Když si jenom uvědomíme tu dobu, víc než 70 let, kterou byla na trůnu, jakými obdobími Británie procházela, s čím vším se Alžběta II. musela vyrovnávat… Vyrovnávala se s tím s velkou vznešeností, s mimořádnou oddaností své službě, britskému lidu, britské monarchii a myslím, že pro mnoho lidí se stala právě symbolem oddanosti, plnění povinnosti, vznešenosti a toho, s jakou grácií se dá zvládat takto vysoká funkce,“ dodal.

Úmrtím královny Alžběty II. odešel symbol statečnosti, pracovitosti, oddanosti i lidství, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Moje myšlenky jsou s královskou rodinou i občany Spojeného království a Commonwealthu. Čest její památce,“ dodal.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) soudí, že Alžběta II. zůstane v paměti všech jako vzor oddanosti panovníka své zemi a podřízení blahu a potřebám své země. „Obdivovala jsem ji. Moje myšlenky a účast patří všem členům rodiny i občanům Velké Británie a Commonwealthu,“ napsala šéfka dolní parlamentní komory.

Upřímnou soustrast britské královské rodině a Spojenému království vyjádřil také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Královna Alžběta II. byla symbolem kontinuity a stability. Čest její památce. Král Charles má před sebou nyní náročný úkol,“ uvedl.

Dnešek bude jeden z těch dnů, kdy si lidé budou pamatovat, kde byli a co dělali, když se dozvěděli tu zprávu, napsal na Twitteru vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Královna Alžběta II. byla nositelkou noblesy, elegance, symbolem poválečné Británie a jejích nejlepších tradic,“ dodal.

„Alžběta II. byla neodmyslitelnou součástí obrazu Spojeného království jako důstojné, přátelské země, její smrt zasáhne celý svět,“ uvedl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). „Byla pojítkem mezi minulostí a současností, byla symbolem i idolem. Upřímná láska Britů k jejich královně byla srozumitelná i nám,“ podotkl.

Křehká, jemná a skromná žena, napsal o Alžbětě II. bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). „Ztělesňovala více než kdokoli jiný na světě oddanou službu vlasti, státu a národu. I díky ní byla a je Velká Británie spolehlivou a svobodnou zemí a naším dobrým partnerem,“ doplnil. Vzpomněl, že se s Alžbětou II. setkal v roce 2019 v Portsmouthu na poctě válečným veteránům.

„Odešla královna, která provedla svou zemi těmi nejtěžšími časy. Královna, která dokázala udržet důvěru a hlavně naději lidí a vždy zvládla s grácií učinit těžká rozhodnutí. Naše myšlenky jsou nyní s její rodinou, občany Spojeného království a Commonwealthu. Čest její památce,“ napsala Česká pirátská strana na Facebooku.

Fischer: Královna jednala s personálem Hradu s grácií

Královna Alžběta II. při návštěvě Prahy v roce 1996 jednala s personálem Pražského hradu s obrovskou grácií i autoritou, zůstávala při tom velmi lidská a vstřícná, řekl senátor Pavel Fischer, tehdejší zaměstnanec hradní administrativy prezidenta Václava Havla. Vyzdvihl také někdejší intenzivní spolupráci Havla s nynějším novým britským králem Karlem III.

Návštěvu britského královského páru v roce 1996 v České republice Fischer označil za „neuvěřitelnou“. Každá státní návštěva se podle něj počítá podle významu dané osoby, její osobnosti, ale i podle její seniority a významu státu, který zastupuje. Z tohoto pohledu je britská koruna v mnoha ohledech výjimečná a výjimečná byla i Alžběta II., poznamenal.

Přípravy na návštěvu podle něj byly složité z hlediska protokolu i mnoha detailů, protože Havel byl velmi pozorný hostitel. Návštěvám věnoval často osobní pozornost i při přípravě darů nebo organizaci večeře a jídelního lístku. Pro Alžbětu II. připravil speciální překvapení, kdy jí představil svou fenku Ďulu.

Na Alžbětu má Fischer vzpomínky ze své tehdejší pozice úředníka. „Bylo v tom něco mimořádného, všichni jsme věděli, že nesmíme udělat chyby. Vzpomínám si, jak s obrovskou grácií i autoritou s námi jednala, a přitom byla stále velmi lidská a vstřícná,“ podotkl.

Zajímala se o lidi, ocenila bývalá primátorka Brna

Úmrtí královny Alžběty II. je ztráta nejen pro Velkou Británii, ale pro celý svět, řekla někdejší primátorka Brna Dagmar Lastovecká. Královna navštívila Brno v roce 1996, odvezla si darem sadu šperků z českých granátů. „Je to velká ztráta nejenom pro Británii, ale pro celý svět. Byla to velká osobnost a já na to setkání s ní nezapomenu do konce života. Na jedné straně působila velmi skromně, ale vyzařovala z ní síla, moudrost, noblesa,“ uvedla Lastovecká.

Královnu tehdy jako primátorka vítala na radnici. Zavzpomínala, že u oběda se královna velmi zajímala o to, jak se v České republice žije. „Zajímalo ji, jak tady ženy vychovávají děti, jak chodí do práce. Prostě tak, jak se panovník zajímá o své poddané, tak ji zajímal i život v naší zemi,“ uvedla Lastovecká.

Klaus: Bude nám chybět

Královna Alžběta II. byla svým životem, chováním, šarmem nebo odolností proti novostem moderní doby konstantou našich životů i symbolem odcházejícího světa, sdělil bývalý prezident Václav Klaus. S Alžbětou II. se během svého politického života osobně setkal jako premiér v roce 1996, kdy navštívila Česko, a v roce 2007, kdy ho jako prezidenta přijala v Buckinghamském paláci.

„Královna Alžběta II. byla celým svým životem, svým obdivuhodným chováním, šarmem, noblesou, svou mimořádnou rozumností a odolností proti všem novostem moderní doby nejen konstantou našich životů, ale i symbolem světa odcházejícího, který je v současnosti atakován ze všech stran. Bude i nám chybět,“ uvedl Klaus. 

Královna ctila tradice a pravidla, zároveň byla nesmírně lidská, milá a neformální, řekl evropský poslanec Alexandr Vondra (ODS). S tehdejším prezidentem Václavem Havlem byl v Británii v březnu 1990.