Aljaška zvolila do Sněmovny reprezentantů poprvé původní obyvatelku. Porazila Palinovou

Doplňovací volby na Aljašce vyhrála demokratka Mary Peltolaová, která se stane první představitelkou původních národů zvolenou do Sněmovny reprezentantů za tento americký stát. Ve volbách porazila bývalou republikánskou guvernérku a neúspěšnou kandidátku na viceprezidentku v roce 2008 Sarah Palinovou, uvedla ve čtvrtek agentura AP.

Peltolaová dokončí mandát zasnulého republikánského kongresmana Dona Younga, který funkci zastával 49 let. O opětovné zvolení se bude zřejmě znovu ucházet v listopadu, kdy budou volby do Sněmovny reprezentantů.

Peltolaová sama sebe označuje za běžnou obyvatelku Aljašky. „Nejsem milionářkou ani mezinárodní celebritou,“ uvedla. Během kampaně vystupovala na podporu práva na potrat a často také mluvila o ochraně a využívání oceánů. V prohlášení po zvolení uvedla, že chce působit nadstranicky jako její republikánský předchůdce.

Palinová se vzdala mandátu guvernérky, účastnila se reality show

Výsledek voleb je podle agentury AP zklamáním pro Palinovou, která po neúspěšných ve volbách v roce 2008 hledá cestu, jak se vrátit na celostátní americkou politickou scénu. Mnoho voličů ale mělo pochybnosti, zda má Palinová o Aljašku zájem.

V roce 2009 se předčasně vzdala mandátu guvernérky a následovně se stala komentátorkou a účastnicí reality show v televizi. Politička, která se hlásí k nejkonzervativnějšímu křídlu republikánů, však tvrdí, že o jejím zájmu o Aljašku nejsou žádné pochybnosti.

Od roku 2020 má Aljaška volební systém, který se velmi liší od ostatních amerických států. Systém nepočítá se stranickými primárkami. Voliči dostanou seznam kandidátů, které seřadí podle svých preferencí.

Pokud žádný kandidát nedostane 50 procent prvních preferencí, tak se postupně odebírají méně úspěšní kandidáti. Hlasy voličů, kteří dali svou první preferenci neúspěšnému kandidátovi, se pak připočtou kandidátovi, který zůstal v klání a který je nejvýše postavený ve voličově preferenci. Pokračuje se tímto způsobem až do té doby, než zůstanou dva kandidáti, a vyhrává ten s nejvyšším počtem hlasů.