Solární elektrárny jsou zdrojem elektřiny pro statisíce Ukrajinců, jejich produkce ale nestačí pokrýt ztráty

Události: Solární elektrárny na východě Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Solární elektrárny jsou klíčovým zdrojem elektřiny pro statisíce Ukrajinců na východě země. Oprava panelů zničených raketami je snadná, jejich produkce ale nedokáže kompenzovat elektřinu z jaderných elektráren.

 Andrij Makarov by si prý solární panely nepořídil, kdyby nezačala válka. Po začátku invaze ale neváhal a objednal si je hned 25. února ráno. „Řekl jsem si, že nám mohou vypnout elektřinu, kterou nám dodávají jaderné a uhelné elektrárny,“ vysvětluje.

Tisíce rodin v okolí už se s výpadky proudu potýkají. Může za ně odstávka části bloků okupované Záporožské jaderné elektrárny. Andrij ví, že energii mít bude, a postupně instaluje další panely. Věří, že mu to umožní v domě přečkat zimu. „Pokud bychom museli cestovat po celé Ukrajině, strádaly by tím děti,“ komentuje případný odchod do bezpečnějších oblastí.

Stejně jako v jeho případě hrají solární panely klíčovou roli pro statisíce domácností na východě. „Přes slunečný den, jako je ten dnešní, můžeme vyrobit asi patnáct set megawatthodin,“ popisuje technik jedné z největších solárních elektráren v zemi Denis Illiev. 

Je to dost na to, aby udrželi i přes zimu v chodu 250 tisíc domácností, zároveň ale málo na to, aby kompenzovali případný výpadek Záporožské jaderné elektrárny. „V současné době je v Záporožské elektrárně v provozu jeden blok, který má výkon 1 gigawatt. My máme výkon zhruba pětkrát nižší,“ dodává vedoucí technik Volodymyr Sulacky. 

Bez elektřiny může zůstat několik set tisíc lidí

Solární elektrárna na jihovýchodě země je rozdělená do osmdesáti na sobě nezávislých sektorů. V době ruského ostřelování veškeré kritické infrastruktury nabízí solární elektrárny oproti jiným zařízením zásadní výhodu –⁠ po zásahu raketou dokáží totiž technici poškozený panel snadno vyměnit.

Ostřelování sice odolá, od začátku války ale okupační jednotky dobyly a poté odstavily hned několik solárních elektráren. „Celkem šest našich elektráren je okupovaných. Pět tady vyprodukovalo asi pět set megawatthodin, šestá je v Chersonské oblasti,“ popisuje situaci zástupce ředitele společnosti D-TEK Oleg Salvij. 

Zaměstnanci elektrárny jsou si jistí, že Rusové po měsících příprav už brzy od ukrajinské přenosové sítě odpojí i Záporožskou jadernou elektrárnu. Do konce léta proto ještě mírně navýší produkci. I tak ale bez elektřiny může v oblasti zůstat několik set tisíc lidí.