Zelenskyj provádí rozsáhlé čistky. Úředníci končí kvůli kolaboraci či slabým výkonům

Horizont ČT24: Zelenskyj provádí rozsáhlé čistky (zdroj: ČT24)

Zatímco ukrajinští obránci vedou boj proti ruským okupantům, prezident Volodymyr Zelenskyj už několik měsíců provádí čistky v nejvyšších patrech státních institucí. Odvolal desítky vysokých činitelů včetně generální prokurátorky nebo šéfa tajné služby. Do hry zasahují i Spojené státy, které zdůrazňují důležitost potlačování ukrajinské korupce.

Většinu lidí Zelenskyj odvolal pro údajnou kolaboraci nebo kvůli nedostatečným výsledkům. „V tajné službě probíhá personální audit. Zvažuje se propuštění osmadvaceti představitelů z různých úrovní a oddělení. Důvody jsou ale podobné – neuspokojivý výkon práce,“ prohlašoval v polovině července ukrajinský prezident.

Od začátku konfliktu ve velkém končili i ukrajinští velvyslanci. Prvního Zelenskyj odvolal kvůli nečinnosti v počátcích ruské invaze. Dosavadní velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis, aktivně zapojený do vyjednávání s českou vládou, naopak o rok a půl svou diplomatickou misi přesluhoval. Nyní se stal náměstkem ministra zahraničí. 

Zatím poslední rošádou bylo postavení generální prokurátorky Iryny Venediktové zodpovědné za vyšetřování válečných zločinů mimo službu. „Není to krok správným směrem. Je to krok k tomu, jak získat větší kontrolu nad našimi nejvyššími orgány činnými v trestním řízení,“ kritizovala krok Teťana Ševčuková z ukrajinského centra proti korupci ACREC.

Politolog Jan Šír z Institutu mezinárodních studií Univerzity Karlovy popisuje výměny vlivných úředníků v době ruské invaze jako riskantní. Prosazovat změny ale Zelenskému umožňuje mimořádně silný mandát, který on i jeho strana Sluha národa získali od občanů v posledních volbách, komentuje Šír.

O boj s korupcí se zasazoval i Biden

Situaci sledují Spojené státy, které tlačily na výběr takového náhradníka Venediktové, který by mimo jiné zvlášť dohlížel právě na potírání korupce. „Budeme na Ukrajině i nadále podporovat úsilí o zvýšení transparentnosti, posílení demokratických institucí, nezávislé protikorupční infrastruktury a právního státu a zároveň budeme budovat nástroje proti korupci,“ oznámil mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price.

Současný šéf Bílého domu Joe Biden se o boj s korupcí zasazoval ještě jako viceprezident, když na Ukrajině požadoval vyhazov tehdejšího generálního prokurátora. Hrozil, že jinak by USA pozastavily slíbenou miliardovou půjčku.

Tato epizoda se stala mimo jiné základem pro konspirační teorie bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, které vedly až k procesu impeachmentu, když po Zelenském požadoval kompromitujících informace na Bidena a jeho syna Huntera.

Jermak upevňuje svůj vliv, tvrdí kritici

Nového generálního prokurátora už ukrajinský parlament schválil, stal se jím právník a poslanec prezidentovy strany Andrij Kostin. „Mým prvním rozhodnutím je jmenování nezávislého ředitele specializovaného protikorupčního státního zastupitelství, který prošel výběrovým řízením,“ oznámil Kostin při svém jmenování.

Washington si všímá i druhého nedávno odvolaného vysokého ukrajinského činitele, šéfa tajné služby Ivana Bakanova. V SBU i na prokuratuře podle Zelenského desítky osob pracují proti zájmům země, Bakanov ale údajně navíc vadil jednomu z nejbližších spolupracovníků hlavy státu, šéfovi jeho kanceláře Andriji Jermakovi.

Ukrajinská tajná služba čítá až sedmadvacet tisíc lidí, jde o největší organizaci svého druhu v Evropě. Také proto může podle Západu uvnitř působit celá řada narušitelů, ať už jde přímo o osoby spolupracující s Ruskem a Běloruskem, nebo o obecně úplatné agenty.

„Jsou to zásadní události. Vypadá to jako upevnění Jermakovy pozice,“ myslí si Julia Tyščenková z Ukrajinského centra pro nezávislý politický výzkum. Podle kritiků, ke kterým patří i americká republikánská kongresmanka Victoria Spartzová původem z Ukrajiny, se Jermak zbavuje hlasitých odpůrců a konkurentů z okolí prezidenta, který nad ním drží ochrannou ruku.

„Prezident Zelenskyj by měl ukrajinskému lidu odpovědět na otázku, proč Andrij Jermak prakticky vytváří diktaturu na pozadí probíhající války,“ naléhala kongresmanka. „Paní Spartzová by se měla přestat snažit o zisk politických bodů na základě nepodložených spekulací na téma války v naší zemi a utrpení Ukrajinců,“ reagoval na její slova mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko.

„Komentáře se shodují, že Jermak skutečně patří k nejvlivnějším osobám na politické scéně Ukrajiny. Umí se pohybovat v zákulisí a k jeho politickému stylu patří i to, že postupuje velice často méně transparentním způsobem, než by si mnozí představovali, že by měl,“ dodává Šír.