Nadace Slovo 21 vybírá peníze, aby pomohla Romům na Ukrajině

Události, komentáře: Pomoc ukrajinským Romům (zdroj: ČT24)

Zatím sto tisíc korun z cílové částky tři sta tisíc vybrala tuzemská nadace Slovo 21 pro Romy, kteří na Ukrajině ztratili své domovy. Manažer nadace a hudebník Vojtěch Lavička řekl v pořadu Události, komentáře, že k Romům se na Ukrajině pomoc dostává jako k posledním. To je podle něj dáno i tím, že nejsou integrovaní do společnosti.

Nadace se snaží vybrat co nejvíce finančních prostředků pro ukrajinské romské organizace, které fungují zejména v Kyjevě. Za to je pak možné pořídit nejzákladnější věci, jako jsou kojenecké potřeby, léky či jídlo.

Pomoc pak směřuje k těm Romům, kteří jsou na Ukrajině vnitřně vysídleni, tedy ztratili své domovy, a často žijí v místech, kde je poničena základní infrastruktura. Trpí tak například přerušováním dodávek vody, elektřiny, potýkají se s nedostatkem zdravotní péče.

Nadace se obrátila také na českou neziskovou organizaci Člověk v tísni, s níž se například radí, jak postupovat.  

Lavička ocenil, že Češi pomáhají Ukrajincům, a věří, že prostředky se dostanou i k ukrajinským Romům.

Příběhy stejné, ne-li horší

Připustil, že zde může být určitá míra nedůvěry, ale dodal, že jejich příběhy jsou stejné, možná i horší než u ostatních Ukrajinců. „Romové jsou pořád vnímáni, obzvláště ti ukrajinští, jako lidé, kteří pocházejí z velmi odlišného socio-kulturního prostředí.“ To znamená, že jsou někdy považováni za určitou hrozbu, uvedl hudebník.

Dodal také, že i české Romy překvapilo, že ukrajinští Romové, kteří přišli do Čech, jsou pologramotní nebo negramotní. Zmínil rovněž, že někteří dodnes přespávají na pražském hlavním nádraží a neví se, co s nimi.