Musk vycouval z koupi Twitteru. Síť to chce řešit u soudu

Miliardář Elon Musk už nehodlá koupit sociální síť Twitter. Vyplývá to z oznámení americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Muskovi právníci zprávu v pátek pozdě večer našeho času dopisem oznámili představenstvu společnosti. Předseda firemní správní rady uvedl, že Twitter bude s Muskem bojovat u soudu za naplnění smlouvy o převzetí.

Twitter má kvůli ukončení smlouvy nárok na jednu miliardu dolarů, kterou se Musk zavázal zaplatit v případě, že by si koupi sociální sítě rozmyslel. Místo toho se ale firma chystá bojovat za dohodu, kterou schválilo představenstvo společnosti a prosazoval ji generální ředitel Parag Agrawal.

Předseda správní rady Twitteru Bret Taylor v pátek reagoval, že rada je „odhodlána uzavřít transakci za cenu a podmínky dohodnuté s panem Muskem a plánuje podniknout právní kroky k vynucení dohody o fúzi“. „Jsme přesvědčeni, že u soudu v Delaware zvítězíme,“ prohlásil. Za Twitter Musk nabídl 44 miliard dolarů (přes bilion korun).

Twitter podle Muskova právníka nedodržel své smluvní závazky

Musk, kterého na dotyčné síti sleduje více než 95 milionů lidí, si dříve stěžoval, že společnost nedokázala naplnit svůj potenciál jako platforma pro svobodu projevu.

V dopise zveřejněném v podání pro SEC jeho právní zástupce Mike Ringler píše, že „Twitter nedodržel své smluvní závazky“, protože prý neposkytnul relevantní obchodní informace, které Musk požadoval. Ten dříve uváděl, že chce posoudit tvrzení Twitteru, že asi pět procent jeho zpeněžitelných denních aktivních uživatelů (mDAU) jsou spamové účty.

Musk také prohlásil, že od obchodu ustupuje, protože Twitter propustil členy vysokého vedení firmy a třetinu náborového týmu, čímž porušil povinnost „zachovat v podstatě nedotčené materiální součásti své nynější firemní struktury“.

Akcie Twitteru v pátek klesly o pět procent na 36,81 dolaru, což je výrazně pod 54,20 dolary, které za ně Musk nabídl zaplatit. Akcie jeho firmy Tesla pro změnu stouply o 2,5 procenta na 752,29 dolaru.

Čeká se dlouhý spor

Agentura Reuters očekává dlouhou soudní bitvu mezi Muskem a Twitterem. Jak poznamenává, sporná převzetí nebo fúze firem u delawarských soudů zpravidla končí novou obchodní dohodou, případně finančním vyrovnáním, než aby rozhodl o dotažení transakce, jak chce Twitter. Ten podle Reuters doufá, že soud začne v řádu týdnů a skončí během několika měsíců.

Jak agentura připomíná, pro finanční vyrovnání existuje řada precedentů, mimo jiné i kvůli několika akvizicím, jež zhatila pandemie covidu-19.

„Twitter má dobrou právní pozici pro argument, že poskytl všechny potřebné informace a uvedený důvod odstoupení od smlouvy je pouhou záminkou,“ komentuje záležitost proděkanka právnické fakulty Tulane University v americkém New Orleans.