Izraelci sestřelili tři drony, které vyslal libanonský Hizballáh k plynové plošině

Izraelská armáda oznámila, že sestřelila tři neozbrojené bezpilotní letouny, které vyslalo libanonské militantní hnutí Hizballáh směrem k oblasti ve Středozemním moři. Jedná se o místo, kde byla nedávno instalována izraelská plošina na těžbu plynu, infomovala agentura AP a stanice BBC. Hizballáh podle agentury Reuters potvrdil vyslání dronů, byly podle něj na průzkumné misi. Libanon se zatím nevyjádřil.

Bezpilotní letadla vzlétla z Libanonu a byla sestřelena pomocí stíhacích letounů a raket umístěných na lodích, uvedla v sobotu izraelská armáda podle BBC. Ta zároveň upozornila, že mezi Izraelem a Libanonem narůstá napětí kvůli sporu o vlastnictví plynového pole Kariš. Izrael tvrdí, že leží v jeho výlučné ekonomické zóně uznané OSN, nicméně Libanon si činí nárok na jeho části.

Vyslání dronů je zřejmě pokusem Hizballáhu ovlivnit jednání mezi Izraelem a Libanonem o námořní hranici bohaté na zemní plyn, které zprostředkovávají Spojené státy americké, podotkla AP.

Hizballáh považují Izraelci za bezprostřední hrozbu

Izrael a Libanon jsou oficiálně ve válečném stavu od skončení libanonské občanské války, Izrael odtamtud stáhl svou armádu po osmnácti letech okupace v roce 2000. S Hizballáhem Izrael svedl v roce 2006 měsíc trvající boje a toto Íránem podporované šíitské libanonské hnutí považuje za svou bezprostřední hrozbu.

Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh minulý týden pohrozil použitím síly, aby zabránil Izraeli v provozu plošiny, píše BBC News. Bezpilotní letouny však podle prohlášení hnutí byly na průzkumném letu. „Mise byla splněna, zpráva přijata,“ uvedl nyní Hizballáh.