Do odlehlých oblastí míří pomoc. Zemětřesení zabilo na dvanáct set Afghánců

Pákistánské vojenské nákladní letadlo s humanitární pomocí pro obyvatele Afghánistánu zasaženého zemětřesením přistálo na letišti v Chóstu. Pákistán do hornaté oblasti, kde po středečním zemětřesení zemřelo zhruba 1150 lidí, posílá stany, potraviny a zdravotnické potřeby. Informovala o tom agentura AP.

Po ničivém zemětřesení o síle 6,1 stupně zůstaly tisíce lidí na východě Afghánistánu bez domova. Podle státních médií bylo v odlehlých a chudých provinciích Paktika a Chóst zničeno nebo vážně poškozeno téměř tři tisíce domů.

Pákistán na místo vyslal tým zdravotníků, kteří pomáhali při vyprošťovacích pracích. Ty oficiálně skončily ve čtvrtek. Pákistán otevřel hranice, aby umožnil převoz zraněných lidí z Afghánistánu do pákistánských nemocnic. Kolik jich tuto možnost využilo však není jasné.

V regionu je také pět nemocnic, které provozuje Mezinárodní červený kříž. Jejich dostupnost po malých a rozbitých silnicích ještě zhoršila poškození zemětřesením a deštěm, uvedl mluvčí humanitární organizace.