Slovenští poslanci schválili prorodinný balíček s podporou krajní pravice. Hrozí pád koalice

Slovenský parlament prolomil veto prezidentky Zuzany Čaputové a opět schválil balíček opatření na zvýšení finanční podpory rodin s nezaopatřenými dětmi v hodnotě asi jedné miliardy dvou set milionů eur (zhruba třicet miliard korun) ročně. Čtyřčlenná vládní koalice podle očekávání nebyla při hlasování jednotná, sněmovna přehlasovala veto hlavy státu i díky podpoře poslanců za krajní pravici. Strana Sloboda a Solidarita hrozí odchodem z koalice. Změny už dříve kritizovali ekonomové a samospráva, která kvůli zákonu přijde o peníze. Čaputová zákon vetovala z procesních důvodů.

Po schválení zmíněného balíčku se na Slovensku od července postupně ve dvou krocích zvýší odpočitatelná položka z daní pro rodiče nezaopatřených dětí, jakož i přídavky na děti; od příštího roku bude stát přispívat na kroužky dětí.

Čaputová zákon vrátila sněmovně z procesních důvodů. Kritizovala, že ve zrychleném režimu parlament schválil také opatření, která začnou platit až na začátku příštího roku. Podle ní k takovému postupu nebyl důvod a tato část balíčku měla být projednána ve standardním režimu, což by například umožnilo širší diskusi o předloze.

Takzvané zkrácené legislativní řízení lze podle zákona použít jen v mimořádných případech, když například mohou být ohrožena základní práva nebo státu hrozí značné hospodářské školy. Čaputová už dříve řekla, že pro případ prolomení jejího veta požádá ústavní soud, aby prozkoumal oprávněnost projednání zákona ve zrychleném režimu.

Balíček na podporu rodin prosazoval hlavně ministr financí Igor Matovič (OĽaNO), jenž tato opatření nastínil už loni jako součást jím navrhované daňové reformy, kterou ale vláda dosud neprojednala. Předlohu pobídek rodinám pak Matovič oprášil v době nynější vysoké inflace.

Balík kritizují ekonomové i koaliční partner

Ekonomové i vládní strana Sloboda a solidarita (SaS) opatření dříve kritizovali, protože podle nich povedou k plošnému rozdávání peněz rodinám bez ohledu na jejich finanční situaci a obyvatelé s nízkými příjmy nemusejí dosáhnout na plnou odpočitatelnou položku z daní na děti. Analytici i Čaputová zase uvedli, že stát by při vysokém růstu cen zboží a služeb měl pomáhat nejen rodinám s dětmi.

Vybraným skupinám obyvatel, které jsou nejvíce ohrožené stoupajícími náklady na financování základních životních potřeb, slovenská vláda dříve nechala vyplatit pouze jednorázový příspěvek.

Samosprávě se zase nezamlouvá zvýšení odpočitatelné položky u daně z příjmů fyzických osob, což povede ke snížení výběru této daně, kterou si rozdělují obce, města a samosprávné kraje. Tyto subjekty tak přijdou dohromady asi o půl miliardy eur (12,3 miliardy korun).

Spory ve vládní koalici

Po hlasování sněmovny ministr financí a šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič, který zmíněný balíček navrhl a prosazoval, znovu nešetřil výpady vůči liberální straně Svoboda a solidarita (SaS).

Předseda SaS a ministr hospodářství Richard Sulík, jehož strana zákon nepodpořila, v reakci pohrozil odchodem z vládní koalice. Kabinet by tak přišel o většinu ve sněmovně.

„Útoky Igora Matoviče neustále pokračují. Igor Matovič jen a jen lže a dělá to těsně poté, co jeho poslanci prolomili veto prezidentky spolu s fašisty,“ reagovala SaS v prohlášení na rozhodnutí parlamentu, který přehlasoval námitky hlavy státu s pomocí poslanců krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko.

Konflikty mezi Matovičem a Sulíkem nejsou nové. Loni si SaS a další menší vládní strana Za lidi během vládní krize vynutily rezignaci Matoviče na funkci premiéra. SaS tehdy například tvrdila, že Matovič není manažersky ani osobnostně schopný řídit zemi. V nové vládě svého stranického kolegy Eduarda Hegera pak Matovič obsadil křeslo ministra financí.