Britský námořník v opilosti způsobil srážku lodí v Baltu. Dánský soud jej poslal do vězení

Na půldruhého roku půjde v Dánsku do vězení Brit, který loni způsobil v opilosti lodní nehodu, při níž zahynuli dva lidé. Soud v Kodani jej ve čtvrtek shledal vinným z neúmyslného zabití, informovala agentura DPA.

Třicetiletý Brit loni v prosinci při noční plavbě Baltským mořem kormidloval loď Scot Carrier, která se mezi dánským ostrovem Bornholm a jižním Švédskem srazila s dánským nákladním plavidlem Karin Höj, jehož dva členové posádky při nehodě přišli o život. Lékaři Britovi naměřili v krvi 1,15 promile alkoholu.

Námořník se ke všem obviněním doznal a se slzami v očích uvedl, že v době nehody byl pod vlivem alkoholu a telefonoval. Několikrát se omluvil příbuzným dvou mužů z dánské lodi, kteří při incidentu zemřeli. Rozsudek přijal.

Britský námořník, jehož jméno dánské úřady nesdělily, byl obviněn také z toho, že posádce dánského plavidla nezajistil pomoc. Po srážce ho zatkla švédská policie, v únoru byl vydán do Dánska.

Po nehodě byli dva členové posádky dánské lodě pohřešováni, při pátrací operaci pak byla nalezena jejich těla. Posádka britského plavidla si nejprve srážky vůbec nevšimla a zastavila, až když jí to nařídily námořní úřady.