Srí Lanka je poprvé za 74 let v platební neschopnosti. Hrozí čtyřicetiprocentní inflace

Srí Lanka je v platební neschopnosti, poprvé za 74 let, kdy funguje jako samostatný stát. Guvernér centrální banky Nandalal Vírasingh podle agentury Bloomberg sdělil věřitelům, že země nebude schopna splácet závazky, dokud nerestrukturalizuje dluh. Varoval také, že míra inflace, která je už nyní na 30 procentech, by se v příštích měsících mohla vyšplhat na 40 procent. Vláda se kvůli ekonomické situaci potýká s masivními protesty a politickou krizí.

Srí Lanka včas nezaplatila závazky z dluhopisů za 78 milionů dolarů (1,8 miliardy korun). Slábne místní měna, země nemá dost peněz na dovoz potravin ani pohonných hmot. Čerpacím stanicím ropa a benzin docházejí, venku hlídkují vojáci a provoz v ulicích je řídký. Obyvatelé kvůli problémům s dopravou zůstávají doma, uvedla agentura Reuters.

Dluhopisy vydané srílanskou vládou patří letos k nejhorším na světě. Jejich držitelé se připravují na ztrátu téměř 60 centů z každého dolaru.

Vláda vyjednává o záchraně s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), s věřiteli musí dojednat restrukturalizaci dluhu. Země už dříve uvedla, že bude letos potřebovat tři až čtyři miliardy dolarů, aby se z krize dostala.