Zastánci práva na potrat ve Spojených státech vyšli demonstrovat

V několika amerických městech v sobotu vyšly do ulic tisíce zastánců práva na potrat. Protesty jsou reakcí na uniklý návrh stanoviska nejvyššího soudu, které by zrušilo dosavadní legalizaci interrupcí na federální úrovni. Jestliže k tomu skutečně dojde, čeká Spojené státy podle organizátorů protestů „léto plné hněvu“.

Na začátku května uniklo na veřejnost stanovisko nejvyššího soudu, které naznačovalo, že soud vrátí otázku legálnosti potratů do kompetencí jednotlivých států USA.

Pokud se tak stane, alespoň ve dvaceti z nich by procedury byly záhy buď zcela zakázané, anebo povolené jen ve výjimečných případech. Oficiálně bude stanovisko zveřejněno v červnu, řada států kontrolovaných Republikánskou stranou nicméně už před očekávaným verdiktem přijímá nebo přijala přísné restrikce, včetně zákazů potratů bez výjimek pro těhotenství vzešlá ze znásilnění a incestu.

Vliv na volby do Kongresu

„Je to téma, které je schopné ovlivnit letošní volby do Kongresu v USA,“ říká zpravodaj ČT ve Spojených státech David Miřejovský s tím, že toto téma má potenciál vyhnat do ulic obrovské množství lidí. „A sází na to v současné chvíli vládnoucí demokraté, jim předběžné průzkumy veřejného mínění nedávají příliš velké šance na to, aby udrželi většinu v obou komorách Kongresu. Cítí, že je to téma, které dokáže zaktivizovat obrovské množství jejich voličů a přivést je nejen do ulic, ale i k volbám. Měli by hlasovat pro liberální kandidáty, tedy jejich kandidáty,“ vysvětluje Miřejovský.

Zpravodaj Miřejovský k protestům v USA (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že pokud se konzervativcům podaří změnit legislativu na celonárodní úrovni, půjdou dále a budou se snažit zvrátit i další rozsudky. „Například možnosti svazků pro stejnopohlavní páry nebo rozhodnutí ohledně možnosti přístupu k antikoncepci,“ dodává Miřejovský.  

Celkem bylo na sobotu plánováno více než čtyři sta pochodů, nejvíce protestujících požadujících bezpečný a legální přístup k potratům se očekávalo v New Yorku, Washingtonu, Los Angeles a Chicagu, uvedla agentura Reuters. Organizátoři očekávali, že se protestů zúčastní až stovky tisíc lidí. Jde podle nich o první z mnoha koordinovaných akcí souvisejících s rozhodováním nejvyššího soudu. 

„Lidé, se kterými jsem měl možnost mluvit, tvrdí, že případné rozhodnutí soudu zvětší rasové problémy,“ podotýká Miřejovský. Chudé ženy z jihu například nebudou mít peníze na to, aby kvůli interrupci jely na sever země. „V současné době podle statistik podstupuje interrupci ve Spojených státech nejčastěji mladá žena –⁠ černoška, hispánka –⁠ mezi dvaceti až třiceti lety, svobodná matka, která vychovává jedno nebo více dětí a má problémy s financováním domácnosti,“ dodává.

„Pro ženy v této zemi bude letošní léto létem plným hněvu,“ citovala agentura Reuters Rachel Carmonaovou z hnutí Women's March, které je jedním z organizátorů protestů. „Nepřestaneme, dokud tato vláda nezačne pracovat pro nás, dokud neutichnou útoky na naše těla, dokud nebude právo na potrat kodifikováno v zákoně,“ dodala.