Volby ve Šlesvicku-Holštýnsku drtivě vyhráli konzervativci, posílili Zelení

Zemské volby v severoněmeckém Šlesvicku-Holštýnsku v neděli drtivě vyhrála konzervativní Křesťanskosociální unie (CDU). Podle takřka konečných výsledků získala 43,4 procenta hlasů. Konzervativcům tak těsně unikla absolutní většina v zemském sněmu. Hlasování bylo velkou porážkou pro sociální demokracii (SPD), jejíž popularita se hluboce propadla. Porážku zaznamenala i protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), která se do regionálního parlamentu nedostala.

CDU místního premiéra Daniela Günthera obdržela 43,4 procenta hlasů, v roce 2017 to bylo 32 procent. „Náš volební cíl byl překonán. Je to skvělý pocit, když člověk dostane takovou důvěru,“ řekl Günther deníku Bild.

SPD získala 16 procent, což znamená proti předešlým zemským volbám propad o 11,3 procentních bodů. „Je to pro nás hořký výsledek,“ prohlásila spolušéfka spolkového vedení SPD Saskia Eskenová. Zeleným dalo hlas 18,3 procenta voličů, což je o 5,4 procenta více než před pěti lety. Pohoršili si naopak liberálové, kteří získali 6,4 procenta hlasů. V roce 2017 přitom obdrželi 11,5 procenta.

Pětiprocentní hranici pro vstup do zemského sněmu nepřekročila AfD, která tak s výsledkem 4,4 procenta hlasů v novém regionálním parlamentu nezasedne. Práh pěti procent se netýká Jihošlesvického svazu voličů (SSW), který je jako strana dánské menšiny z této podmínky vyjmut. I tak Svaz získal podporu 5,7 procenta voličů.

Günther, kterému jen těsně unikla absolutní většina v zemském sněmu, chce jako první o možné vládní koalici jednat se Zelenými a liberálními svobodnými demokraty (FDP). S těmito stranami ve Šlesvicku-Holštýnsku dosud vládl, nyní mu ale k pohodlné většině postačí jen jeden koaliční partner.

Z celoněmeckého pohledu dnešní volby ve Šlesvicku-Holštýnsku nepatřily k těm významným. Za týden se ale konají volby v Severním Porýní-Vestfálsku, které je nejlidnatější německou spolkovou zemí a kde může hlasovat více než pětina oprávněných voličů v celém Německu. Proto byl dnešek ve Šlesvicku-Holštýnsku vnímán jako zahřívací kolo před kláním v Porýní, kde se o vítězství utkají konzervativci se sociálními demokraty.