Hongkong povede policista Lee, který potlačil demokratické protesty

Události: Nový správce Hongkongu (zdroj: ČT24)

John Lee bude novým správcem Hongkongu. Jeho zvolení není překvapivé, byl jediným kandidátem. Do funkce nastoupí 1. července, nahradí Carrie Lamovou, v jejíž exekutivě posledních pět let působí. V roce 2019 zodpovídal bývalý policista Lee za bezpečnostní operace na potlačení prodemokratických protestů.

Volba správce Hongkongu nebyla všelidovým hlasováním, vybral ho 1500členný výbor. V něm převažují pročínští politici. Pro Johna Lee hlasovalo 1416 jeho členů, proti jich bylo osm. Získal tedy 99,4 procenta odevzdaných hlasů.

Ambicí budoucího hongkongského administrátora je především oživit roli města jako významného mezinárodního střediska. Hongkong se stále potýká s dopady pandemie covidu-19, které navíc předcházelo zavedení bezpečnostních zákonů posilujících vliv pekingského režimu. Proti nim se část obyvatel bouřila a John Lee měl jako tehdejší tajemník pro bezpečnost na starost policejní zásahy proti protestům.

John Lee začínal kariéru jako řadový policista. Do vlády se dostal v roce 2012 a na kariérním žebříčku začal rychle stoupat. Klíčová role při potírání prodemokratických demonstrací jej sice dostala na americký sankční seznam, získal ale také zároveň důvěru centrální vlády v Pekingu. Loni se přesunul do funkce tajemníka pro administrativu, což je v hongkongské samosprávě druhá nejvyšší pozice.

O další stupeň výše nastoupí 1. července, což je den, na který připadá 25. výročí návratu bývalé britské kolonie Hongkongu pod čínskou správu. V současné době je Hongkong spravován podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Peking ale tyto svobody postupně omezuje.