V izraelském Eladu během oslav nezávislosti zabíjeli útočníci nožem a sekerou. Pátrání po nich stále trvá

Horizont ČT24: David Borek k teroristickému útoku v izraelském Eladu (zdroj: ČT24)

V Izraeli pokrčuje pátrání po dvou mužích podezřelých ze čtvrtečního atentátu v izraelském Eladu. Zabili tam nožem a sekerou tři Izraelce, kteří byli otci dohromady šestnácti dětí. Zraněno je podle pátečních zpráv izraelského tisku sedm lidí, z nichž stav jednoho je kritický a druhého vážný. Incident v den oslav izraelské nezávislosti vyostřil napětí, které v židovském státě panuje už jeden a půl měsíce.

Atentát se odehrál večer, kdy Izraelci ještě slavili Den nezávislosti, tři lidé zemřeli v populární restauraci Ilka. „Můj syn byl na ulici. Vběhl dovnitř domu a začal křičet ‚teroristi jsou venku‘. Šli jsme ven a viděli jsme, jak napadají lidi,“ popsal dobrovolný záchranář a obyvatel Eladu Chaim Davida.

Podezřelí, které izraelský deník Haarec identifikoval jako devatenáctiletého Asada Rafaaního a dvacetiletého Sabhího Šákira, pocházejí z vesnice poblíž palestinského města Džanín. Policie zveřejnila jejich fotografie a požádala veřejnost, aby pomohla při pátrání. Oba muži mohou být stále v Izraeli, z místa ujeli v automobilu. Policisté na silnicích rozmístili hlídky a do pátrání nasadili vrtulník. Podle palestinských zdrojů byl zatčen Šákirův otec.

Tragická souhra okolností

Podle předběžného vyšetřování oba muži pracovali v Izraeli nelegálně a Elad dobře znali. „Jedna z obětí v dobré víře poněkolikáté přivezla tyto dva mladíky do svého domovského města za prací, ta oběť nevěděla, že tito mladíci jsou v Izraeli nelegálně, a oni ho zabili v jeho autě. Následně vyskočili z auta a zabíjeli dál,“ doplnil zpravodaj ČT David Borek.

Do Izraele denně legálně přichází za prací 150 tisíc Palestinců a dalších třicet tisíc se tam dostává dírami v oplocení nelegálně.

„Dopadneme ty teroristy a ty, kdo jim pomáhají. Zaplatí za to,“ sdělil po schůzce s bezpečnostními představiteli izraelský premiér Naftali Bennett.

Pohřeb dvou ze tří obětí čtvrtečního útoku v Eladu
Zdroj: Ilia Yefimovich/ČTK/DPA

Izrael čelí sérii útoků

Nešlo však o izolovaný incident. Od přelomu března a dubna zažil Izrael největší vlnu útoků na civilisty za mnoho let. Čtvrteční útok ve městě obývaném hlavně ultraortodoxními Židy tak byl v tomto období už šestý v pořadí.

Útočníci, mezi nimiž byli Palestinci a příslušníci izraelské arabské komunity, při nich zabili osmnáct lidí. Izrael pak znásobil zatýkání a zátahy v palestinských městech. Izraelské síly podle propočtů agentury Reuters od začátku roku zabily nejméně čtyřicet Palestinců, včetně ozbrojených členů radikálních skupin, útočníků, kteří nebyli napojeni na žádnou skupinu, a kolemjdoucích.

Oslavy izraelské nezávislosti uzavřely palestinský Západní břeh Jordánu

Izrael si kvůli útoku připomněl den obětí válek a následující Den nezávislosti v napjaté atmosféře. Kvůli oslavám byl uzavřen palestinský Západní břeh Jordánu. Uzávěra měla skončit v pátek, ale ministr obrany Benny Ganc ji prodloužil do neděle. Bennetta vypískali někteří pozůstalí na pietním shromáždění za padlé vojáky. „Rodiny padlých vojáků jsou posvátné. Mohou křičet a mohou truchlit,“ reagoval premiér.

Bennett vede koalici bez jasné parlamentní většiny. Vláda čelí kritice zprava za údajnou slabost vůči palestinským útokům. Patrně i proto kabinet souhlasil s tím, aby v rámci leteckých přehlídek během Dne nezávislosti poprvé přeletěla vojenská letadla i nad převážně palestinským městem Hebron. To zase vyvolalo kritiku zleva.

Čtvrteční útok odsoudil americký ministr zahraničí Antony Blinken i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás a také francouzský prezident Emmanuel Macron.

Palestinské hnutí Hamás, které vládne Pásmu Gazy, útok naopak uvítalo, ale nepřihlásilo se k němu. Spojilo jej se zákroky izraelských bezpečnostních složek u jeruzalémské mešity Al-Aksá. Palestinský Islámský džihád útok označil za „hrdinskou operaci“.