Parlamentní výbor doporučil poslancům, aby vydali Fica k vazebnímu stíhání

Mandátový a imunitní výbor slovenské sněmovny doporučil parlamentu, aby obviněného expremiéra a šéfa opozičních sociálních demokratů (Smer-SD) Roberta Fica vydal k vazebnímu stíhání. Šéfka výboru Anna Andrejuvová novinářům řekla, že zmíněný návrh podpořilo osm přítomných poslanců, dvě poslankyně menší vládní strany Sme rodina se při hlasování zdržely. Sněmovna se předlohou začne zabývat ve čtvrtek. Fico se jednání zmíněného výboru nezúčastnil, své stíhání označuje za politickou mstu a snahu o likvidaci opozice.

Bývalý trojnásobný premiér Fico byl spolu se svým stranickým kolegou a exministrem vnitra Robertem Kaliňákem minulý týden obviněn z několika trestných činů včetně založení a podpory zločinecké skupiny. Vyšetřovatel je podezírá ze zneužívání policie a finanční správy proti politickým oponentům v době, kdy byli u moci.

Kaliňák i Fico o funkce v kabinetu přišli během politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka v roce 2018. O dva roky později pak Smer-SD po porážce ve volbách skončil v opozici. Fico je nyní poslancem parlamentu.

K samotnému obvinění Fica policie souhlas sněmovny nepotřebovala. Slovenští zákonodárci totiž mají imunitu jen na hlasování a na výroky v parlamentu a v jeho orgánech. Do vazby ovšem lze poslance poslat jen v případě, že s tím předem souhlasila sněmovna. Prokuratura tvrdí, že Fico by mohl na svobodě ovlivňovat svědky nebo jinak mařit vyšetřování. Na Kaliňáka, který je advokátem, soud uvalil vazbu o uplynulém víkendu. V kauze je stíhán také někdejší šéf policie a dále jeden podnikatel.