Zemské volby v Sársku jasně vyhráli sociální demokraté

Volby do regionálního parlamentu západoněmecké spolkové země Sársko vyhráli sociální demokraté (SPD) vedení vicepremiérkou Anke Rehlingerovou před Křesťanskodemokratickou unií (CDU) současného zemského premiéra Tobiase Hanse. Sociální demokraté drtivě zvítězili s 43,5 procenta hlasů. Vyplývá to z prozatímního konečného výsledku, který zveřejnila volební komise. SPD v sárských zemských volbách vyhrála poprvé od roku 1994.

Rehlingerová tak v premiérském křesle vystřídá Hanse z Křesťanskodemokratické unie, která skončila se značným odstupem druhá. V zemském sněmu zůstává protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), podpořilo ji 5,7 procenta zúčastněných voličů, což je o půlprocentní bod méně než v roce 2017.  Naopak postkomunistická Levice ho opouští.

Velkou prohru zažili Zelení a liberálové. Ti sice podle prvních prognóz překonali nezbytnou pětiprocentní hranici, předběžný konečný výsledek ale FDP přisoudil 4,8 procenta a Zeleným 4,995 procenta. Vzhledem k těsnému odstupu, kdy Zelené od vstupu do sněmu dělí pouhých 23 hlasů, upozornila volební komise, že oficiální konečný výsledek se od toho předběžného může lišit. Oficiální konečný výsledek vyhlásí komise v příštích dnech.

Zklamání pro CDU

Pro CDU, která v roce 2017 jasně vyhrála s 40,7 procenta hlasů, bylo nedělní hlasování velkým zklamáním. Nyní mají konzervativci 28,5 procenta hlasů, což pro premiéra Hanse znamená nejen konec v zemské vládě, ale pravděpodobně i v čele sárské CDU. Hans již oznámil, že za neúspěch převezme osobní odpovědnost. O výsledku bude s vedením celoněmecké CDU jednat v pondělí. Očekává se, že na jednání dá funkci zemského předsedy strany k dispozici.

V 51členném zemském sněmu bude mít SPD 29 křesel, což znamená pohodlnou absolutní většinu. CDU získala 19 mandátů a AfD tři. V Sársku, kde mohlo hlasovat 750 tisíc lidí, činila volební účast 61,4 procenta. Před pěti lety to bylo 69,7 procenta.