Hladká cesta Ukrajinců do Británie dráždí neevropské běžence uvázlé v Calais

Zpravodaj ČT Jan Šmíd o uprchlické krizi ve Francii a Británii (zdroj: ČT24)

Část uprchlíků z Ukrajiny jede přes Česko či Polsko i dále na západ. Ve Francii většinou míří na jih do Nice. Přes sever země cestují do Velké Británie. Ta po nich nepožaduje víza, a nečeká je tak osud tisíců lidí z Blízkého východu a Afriky, kteří kempují v Calais a sen o cestě přes La Manche se jim rozplývá.

Uprchlíci, kteří míří do Velké Británie, projíždějí francouzským městem Calais. Podle zpravodaje ČT ve Francii Jana Šmída je o běžence z Ukrajiny postaráno dobře. „Třeba konkrétně v Calais jsou na ubytovně pro mládež, která je velmi čistá a je několik metrů od pláže,“ řekl.  

Situace je nyní podle zpravodaje v regionu mnohem lepší než před několika dny. Řekl, že je to hlavně díky tomu, že Ukrajinci mohou přímo do Británie, a to až na půl roku s možností dalšího prodloužení pobytu.

Uprchlíci z Calais hovoří o dvojím metru

„Bylo tam (v Calais) několik stovek rodin, ale poté, co se výrazně zjednodušil příjezd do Velké Británie, protože tyto rodiny už nepotřebují vízum, stačí jim vyplnit on-line formulář a mohou překonat kanál La Manche například Eurostarem přímo z Paříže, tak už nejezdí do Calais, je jich tady tedy o něco méně,“ řekl zpravodaj. Dodal ale, že v regionu je cítit napětí, protože uprchlíci z jiných zemí, kteří jsou v Calais už delší dobu, hovoří v souvislosti s ukrajinskými běženci o dvojím metru.

Vedení Calais si na začátku přílivu uprchlíků z Ukrajiny na Británii stěžovalo. „Britové se postavili odmítavě, dokonce znemožnili vstup ukrajinským běžencům a vyžadovali víza. Situace se změnila včera (v úterý). Právě od včerejšího dne Ukrajinci nepotřebují víza do Velké Británie,“ poznamenal francouzský zpravodaj. 

„V celém regionu jsou zřízena centra pro uprchlíky, dokonce tady (v Amiens) jsou velmi aktivní v pomoci Ukrajině. Vybírají tu prostředky, oblečení a další nezbytné věci, které okamžitě posílají na Ukrajinu,“ popsal situaci Šmíd. 

Nejvíc běženců je na jihu u města Nice

Pokud jde o celou Francii, tak největší příliv uprchlíků je podle Šmída na jihu země. „Starosta Nice prohlásil, že město je nyní plné ukrajinských uprchlíků z toho důvodu, že sedm set lidí denně překoná hranici u italského města Ventimiglia. Někteří míří do Španělska nebo Portugalska, ale mnozí zůstávají na místě,“ uvedl. 

Prezident Francie Emmanuel Macron prohlásil, že Francie je schopna přijmout asi sto tisíc uprchlíků. Zatím jich je v zemi asi patnáct tisíc. Šmíd uvedl, že ubytovacích kapacit pro ukrajinské uprchlíky je dostatek. Velice rychle se podle něj budují mobilní městečka, takže Francie bude schopna ubytovat mnohem více lidí. 

„Naráží to ale trochu na neporozumění té situace ze strany těch, kteří usilují o to, dostat se za kanál La Manche už delší dobu a nemají tu možnost,“ řekl zpravodaj ve Francii. Doplnil, že Francie není hlavním cílem Ukrajinců, i před samotnou ruskou invazí do země totiž podle něj žilo ve Francii jenom zhruba 14 tisíc Ukrajinců.