Dění na Ukrajině ve dne v noci pozorují speciální letouny. Přehled dávají NATO i Kyjevu

Události: Monitorovací letadla NATO (zdroj: ČT24)

Ukrajinskou vojenskou základnu Javoriv u Lvova podle všeho zasáhly v neděli rakety dlouhého doletu. Zřejmě byly odpáleny z ruského území, ale tyto informace nelze nezávisle ověřit. NATO nyní analyzuje informace, které obdrželo od svých monitorovacích letounů. Těch se v blízkosti ukrajinského vzdušného prostoru pohybuje hned několik.

Především je to speciální Boeing 707, kterému se říká „oči NATO na obloze“. Je to jeden z flotily výzvědných letounů, které ve dne v noci sledují dění na Ukrajině. 

Díky těmto letounům má NATO detailní přehled o dění nad Ukrajinou a informace z nich se záhy dostanou i k Ukrajincům. Radarem sledují letecký provoz až 650 kilometrů daleko a upozorňují na možné problémy.

„Zachytili jsme velký počet ruských a běloruských letounů seřazených v Bělorusku, které pak asi na dvacet minut pronikly na Ukrajinu a vrátily se na sever. Vidíme to v reálném čase a informujeme velení,“ zmiňuje například letový inženýr Thomas Franken.

Data ovšem neproudí jen z tohoto letounu. Polohu, pohyb i typy konkrétních pozemních jednotek umí ve dne v noci bez ohledu na počasí zjišťovat také letoun E-8 Joint Stars. Dokáže sledovat až šest set cílů, a to i 250 kilometrů daleko. A navádět na ně palbu.

Pýcha amerického letectva Global Hawk

Bezpilotní letoun Global Hawk zase při každém startu může zmapovat území větší než celé Česko. „Je to pýcha amerického letectva, největší dron, který je určený k průzkumu,“ nastínil viceprezident Aliance pro bezpilotní letecký průmysl Jakub Karas.

Stroj se dokáže pohybovat ve vzduchu až 32 hodin, rozpětí křídel má 40 metrů a uletí až 23 tisíc kilometrů. Téměř v reálném čase pak umí letecké fotografie i další podklady sdílet s velením. Karas dodal, že letoun má také velmi výkonné radary, které umožňují sledovat pohyblivé cíle i detekovat odposlechy. „Má dokonce i klamný cíl pro chvíli, kdy by byl zaměřen. Tedy aby dokázal odlákat střelu od sebe,“ dodal Karas. 

A v oblasti se pak pohybují i legendární špionážní letouny U-2, které Spojené státy používají a neustále modernizují od šedesátých let.