Katar se chystá na fotbalové mistrovství. Stavební dělníci umírají horkem, v poušti roste zelený trávník

Horizont ČT24: Trávník pro katarské mistrovství světa ve fotbale roste v poušti (zdroj: ČT24)

Pořadatelé listopadového fotbalového mistrovství světa v Kataru čelí kritice kvůli podmínkám stavebních dělníků z chudších zemí, kteří umírají na následky těžké práce v celodenním horku. Nuzné podmínky pracovníků vyznívají o to tristněji, že nesrovnatelnou péči věnuje bohatá pouštní země pěstovanému fotbalovému trávníku. Ochlazuje ho studeným vzduchem a zavlažuje odsolenou mořskou vodou.

Podle deníku Guardian zemřelo na šest a půl tisíce dělníků. Často na selhání důležitých orgánů po celodenní práci na žhavém slunci, bez přestávek a bez možnosti schovat se do stínu. Pořadatelé se brání, že pracovní podmínky zákonnými úpravami zlepšili.

„Řadu z nich dál okrádají o mzdu, vymáhání spravedlnosti je pro ně (pro dělníky) pořád velmi těžké. A pak je tu samozřejmě problém nevysvětlené smrti stovek z nich,“ poodhaluje problémy May Romanosová z neziskové organizace Amnesty International.

Hráči Norska a Německa kvůli špatným pracovním podmínkám v Kataru oblékli při kvalifikačních utkáních protestní trička. Angličtí fotbalisté se zase příští měsíc setkají se zástupci Amnesty International a poté rozhodnou, jaký postoj zaujmou.

Fotbalový trávník roste ve čtyřicetistupňových vedrech

Pro zemi subtropického pásu je navíc složité vypěstovat svěží trávník pro fotbalová hřiště. Pěstuje se třeba na farmě uprostřed pouště, kde teplota po většinu roku neklesá pod čtyřicet stupňů Celsia. Pole se rozkládá nedaleko hlavního města Dauhá. Sklidit zelený koberec, převézt ho na kamionech a položit na hrací plochu trvá pouhých osm hodin.

Súdánec, který má projekt na starosti od roku 2007, je na to patřičně pyšný. „Povětrnostní podmínky a klima spolu s kvalitativními kritérii, která jsme si stanovili, způsobují, že je krajně náročné získat požadovaný produkt. Ale uspěli jsme,“ chlubí se Haitam al-Šaríf.

Otázka je, za jakou cenu. Katar ze Spojených států každoročně dováží sto čtyřicet tun travních semen ve speciálně klimatizovaných letadlech. Stadiony se při energeticky náročném procesu zavlažují odsolenou mořskou vodou. V létě spotřebuje každé hřiště padesát tisíc litrů vláhy denně.

Už v září se vysazuje zimní odrůda trávy a aby přežila, uměle se ochlazuje mrazivým vzduchem. „Naším cílem je neměnit trávník během mistrovství a nemuset ho měnit dokonce ani poté, co skončí,“ vysvětluje bývalý projektový manažer stadionu 974 Mohamed al-Atwán.

Přesnou cenu za péči o fotbalový pažit pořadatelé šampionátu nezveřejnili. Celkově ale Katar za posledních deset let do vybudování infrastruktury investoval miliardy dolarů.