V Mexiku zavraždili letos už pátého novináře

V jihomexickém státě Oaxaca byl ve čtvrtek zabit další novinář. Je jím Heber López, který řídil internetové noviny Noticias Web. López je letos už pátý novinář zavražděný v Mexiku. Šéf serveru RCP Noticias Rodolfo Canseco Gutiérrez a Lópezův přítel uvedl, že zavražděný se zabýval zejména problematikou kriminality a policejních vyšetřování. Dva muži podezřelí z vraždy jsou ve vazbě, informovala agentura AP.

Podle svědků byl López o půl sedmé večer ve své kanceláři, když před ní zastavilo auto se dvěma muži. Jeden vystoupil, vešel do místnosti a Lópeze zastřelil. U dvou zadržených se našla zbraň.

Podle Gutiérreze se mu López nikdy nesvěřil, že dostává výhrůžky, ale nepochybuje o tom, že vražda souvisela s žurnalistovou prací. Viděli se naposledy ve středu.

Vraždy žurnalistů pokračují

V lednu byli v Mexiku zavražděni čtyři novináři. Zástupce mexického výboru na ochranu novinářů Jan-Albert Hootsen sdělil, že prvních šest týdnů letošního roku bylo pro mexická média nejkrvavější období za více než deset let.

Koncem ledna se konaly ve čtyřech desítkách mexických měst protesty proti násilí vůči žurnalistům a šlo o největší demonstrace tohoto druhu v Mexiku.

Mexiko patří pro novináře k nejnebezpečnějším zemím. Podle organizace Reportéři bez hranic tam bylo loni zavražděno kvůli své práci nejméně sedm novinářů, Mezinárodní federace novinářů jich za loňský rok eviduje osm.