USA uvolnily část sankcí vůči Íránu. Teheránu to k návratu k jaderné dohodě nestačí

Washington uvolnil některé sankce namířené proti íránskému civilnímu jadernému sektoru. Americká administrativa se tím podle zahraničních agentur snaží posunout vyjednávání o návratu Teheránu k jaderné dohodě z roku 2015, jež zrušila některé mezinárodní sankce výměnou za omezení tamního nukleárního programu. Írán však vzkázal, že krok USA je sice dobrý, ale nedostatečný.

Spojené státy zrušily hrozbu sankcí pro zahraniční země a firmy z Ruska, Číny a Evropy, které spolupracují s nevojenskými částmi íránského jaderného programu. Tyto sankce původně zrušila dohoda JCPOA z roku 2015, administrativa Donalda Trumpa však od smlouvy ustoupila a některé postihy znovu zavedla. Teherán následně začal podmínky dohody porušovat.

Nynější americký prezident Joe Biden dává dlouhodobě najevo, že by se k úmluvě chtěl navrátit. Mezi Washingtonem a Teheránem nicméně nyní panují neshody ohledně toho, za jakých podmínek to bude možné. Írán chce okamžité zrušení všech obnovených sankcí, USA však tvrdí, že je potřeba vyjednat nové podmínky, protože íránský jaderný program prošel v posledních letech vývojem.

Podle vyjádření amerického ministerstva zahraničí chtějí USA pozastavením sankcí vyjít Íránu částečně vstříc, od čehož si Washington slibuje posun v diplomatických rozhovorech, které zatím nepřinesly konkrétní výsledky. Konečným cílem těchto snah je pak přimět Teherán k návratu k JCPOA.

Teheránu uvolnění nestačí

Zahraniční země a firmy nyní budou moci pracovat na civilních projektech v jaderné elektrárně v Búšehru, v těžkovodním reaktoru v Aráku a na teheránském výzkumném reaktoru. Zákaz spolupráce pod hrozbou sankcí obnovil v květnu roku 2020 tehdejší ministr zahraničí USA Mike Pompeo, podle nějž se Írán dopouštěl „jaderného vydírání“ tím, že v těchto zařízeních rozšiřoval svou aktivitu.

Obnovení výjimek ze sankcí podle současné americké vlády usnadní „technické diskuze“, které jsou nutné v posledních týdnech diplomatických rozhovorů vedených ve Vídni.

Teherán ale v sobotu konstatoval, že ačkoliv je krok americké vlády dobrý, není dostatečný. Ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zdůraznil, že Spojené státy by měly poskytnout záruky pro obnovení sedm let staré jaderné dohody.