Rovnáme si noty pro případ ruského útoku. Prioritou je ale mír, uvedl Lipavský

Lipavský hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v pořadu Události, komentáře potvrdil, že zájmem české vlády je v otázce napětí ohledně Ukrajiny a Ruska udržení míru. Je podle něj ale nutné postupovat odpovědně a připravit se i na hrozbu útoku ze strany Moskvy.

Bezpečnostní skupina monitoruje bezprostřední dopady případné invaze v oblastech kybernetiky, aktivit tajných služeb na českém území, migrace a dovozu energetických surovin z Ruska. Ministerstvo zahraničí řeší i situaci českých krajanů a zastupitelských úřadů na Ukrajině, oznámil šéf resortu.

Migraci lze podle zkušenosti z roku 2014, kdy se Ukrajina dostala do války, očekávat oběma směry, myslí si Lipavský. „Jsou tam i různá bezpečnostní rizika, spojená například s proliferací zbraní nebo s tím, že můžou lidé logicky utíkat z Ukrajiny před válkou nebo před odvedením na vojnu.“

„Všechno je to v té rovině, že si rovnáme noty, díváme se na stav připravenosti a odpovědně postupujeme tak, aby Česká republika byla připravena, pokud ten scénář nastane,“ vysvětluje ministr. Zopakoval také, že v případě skutečného útoku bude NATO reagovat uvalením ekonomických sankcí na Kreml.

Ministr zahraničí potvrdil, že mezi českým a ukrajinským ministerstvem obrany probíhá intenzivní komunikace. „Udělal se jeden konkrétní projekt, a to bylo zveřejněno. Co se týče dalších záležitostí, tak bych opravdu nešel do detailů, dokud se to nedomluví.“ Minulý týden schválila vláda dar čtyř tisíc dělostřeleckých granátů Ukrajině.

Unie je jednotná, tvrdí ministr

Sám Lipavský Kyjev navštíví v pondělí společně se svým slovenským a rakouským protějškem. Někteří evropští politici, jako maďarský premiér Viktor Orbán nebo německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, ale zamířili do Moskvy. Podle šéfa české diplomacie to ale neznačí nejednotu uvnitř Evropské unie.

Německo také odmítá Ukrajině dodávat zbraně. „Evropská unie nachází jednotu v určitých věcech a některé státy zacházejí dále. Mně to přijde naprosto přirozené a vidíme, že Spojené státy, Velká Británie, Polsko a Česká republika dávají ten příspěvek o něco silnější.“

Lipavský naopak Německo oceňuje za diplomatická jednání v rámci takzvaného normandského formátu, ve kterém se snaží problematické vztahy urovnat společně s Francií, Ukrajinou a Ruskem.

V souvislosti s obranou východního křídla NATO se hovoří také o posílení vojenské spolupráce mezi Českem a Slovenskem. „My už intenzivně působíme v Pobaltí, máme tam významné příspěvky a samozřejmě vnímáme diskusi, která běží v dalších členských státech. To je něco, čemu jsme otevřeni naslouchat,“ komentuje Lipavský.