Johnson obvinil EU kvůli „šílenému plnění severoirského protokolu“

Události ČT: Dopady brexitu na Severní Irsko (zdroj: ČT24)

Britský premiér Boris Johnson obvinil Evropskou unii, že „šíleným způsobem naplňuje severoirský protokol“. Ten je součástí brexitové dohody, která určuje podmínky pro obchodování mezi Velkou Británií a Severním Irskem. Irský ministr zahraničí označil Johnsonův výrok za neužitečný ve snaze vybudovat důvěru s novou britskou vyjednavačkou Liz Trussovou, která je i ministryní zahraničí.

Severní Irsko má necelé dva miliony obyvatel. Od dokončení brexitu uplynul už víc než rok. Přesto je důvodem, proč britský premiér Johnson volí silná slova na adresu EU. „EU naplňuje severoirský protokol šíleným a malicherným způsobem. Potřebujeme to vyřešit,“ míní.

Britská diplomacie vzápětí na sociálních sítích spustila kampaň, ve které tvrdí, že severoirský protokol nefunguje. Z Dublinu jim přišla tvrdá odpověď od poslance Nealea Richmonda: „Britské ministerstvo zahraničí publikovalo ten nejsměšnější tweet, který se dá snad přirovnat jen k trumpovské propagandě, a já se musím ptát proč?“

Premiér Johnson nejdřív severoirským podnikům sliboval, že je po brexitu nečekají žádné formuláře při obchodování se zbytkem Spojeného království. Nově přiznal, že dopad dohody na britský byznys neočekával. Viní z toho EU.

Nikdy jsem si nemyslel, když jsme to vyjednávali, že 200 firem přestane dodávat do Severního Irska.
Boris Johnson
britský premiér

Cílem protokolu bylo zabránit návratu hraničních kontrol na Irském ostrově, a tím i riziku sektářského násilí. Severní Irsko proto zůstalo i na jednotném evropském trhu a v celní unii.

Zpochybnění celistvosti království

Podle Marleyho Morrise, experta na brexit a člena Institute for Public Policy Research, má nyní Severní Irsko fakticky bariéry při obchodování v rámci Spojeného království, což je zásadním zpochybněním celistvosti země. „Problémem je, že Spojené království tu dohodu podepsalo, takže EU může očekávat, že ji bude naplňovat,“ tvrdí.

Po odchodu britského vyjednavače Davida Frosta se čekalo, že Británie zmírní tvrdý tón ve vyjednávání. Jeho nástupkyni Liz Trussovou čeká závod s časem, pokud se má dohodnout do konce února, aby rozmíšky nezastínily jarní volební kampaň do severoirského regionálního parlamentu.