Joe Biden vulgárně zareagoval na reportéra Fox News. Pak mu zavolal s omluvou

Horizont ČT24: Přešlap prezidenta Bidena (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden během pondělní tiskové konference poznamenal vulgární urážku do zapnutého mikrofonu směrem k americkému novináři z televizní stanice Fox News. Není jasné, zda prezident věděl, že je mikrofon zapnutý, moment ale zachytily televizní kamery. Bílý dům incident nekomentoval, reportér však uvedl, že mu prezident později osobně zatelefonoval.

Prezidentova vulgární poznámka zazněla ve chvíli, kdy reportéři vykřikovali otázky při odchodu z místnosti Bílého domu po zasedání rady pro hospodářskou soutěž. Zpravodaj Fox News Peter Doocy se přitom Bidena tázal: „Myslíte si, že inflace je před volbami politickou přítěží?“

Prezident se odvrátil a sarkasticky poznamenal, že vyšší inflace je opravdu velký přínos. Na adresu novináře dodal anglickou nadávku „stupid son of a bitch“, která vulgárně haní jeho matku. 

Redaktor televize Fox News, která je nakloněna republikánům, později uvedl, že prezidenta neslyšel, jeho slova mu ale tlumočili kolegové. Biden mu podle něj asi o hodinu později zavolal a řekl: „Není to nic osobního, kamaráde.“ Doocy dodal, že šéf Bílého domu „vyčistil vzduch“. „A já to oceňuji. Byl to milý telefonát,“ popsal reportér. 

Stanice CNN uvedla, že americký prezident v poslední době během tiskových konferencí na novináře reaguje frustrovaně. Jeho administrativa v současnosti čelí dvěma zásadním krizím – rapidní inflaci a napjaté situaci kolem Ukrajiny. Například na dotaz jiné reportérky Fox News Jacqui Heinrichové, proč čeká na první krok ruského prezidenta Vladimira Putina v situaci kolem Ukrajiny, odpověděl potichu: „Jak pitomá otázka.“