Netanjahu možná vyjednává o částečném přiznání viny

Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu možná vyjednává s prokuraturou o částečném uznání viny, píší o tom izraelská média. Případná dohoda by zmírnila hrozící tresty v jeho korupčních kauzách, ale zároveň by mu nejspíš překazila politickou kariéru, informuje blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

Informace expremiér ani státní zastupitelství nepotvrdili. Zpravodajské servery pouze odkazují na utajené zdroje. Spekuluje se, že masivní únik informací v posledních deseti dnech přichází buď od Netanjahuova právního týmu, který testuje reakci veřejnosti, nebo přímo od prokurátorů.

Sám bývalý předseda vlády se k situaci vyjádřil velmi neurčitě na Twitteru. Tvrdí, že na veškeré relevantní informace je nutno počkat a zveřejní je on sám. „Což je zajímavé, protože to opět neznamená, že by popřel množící se spekulace,“ komentuje Borek.

Zástupce prokurátora Šlomo Lemberger prohlásil, že jakákoliv dohoda by musela obsahovat klauzuli, v níž by se izraelský politik zavázal, že se na sedm let vzdá možnosti zastávat jakékoliv veřejné funkce. To by prakticky překazilo jeho plány na obhajobu premiérského křesla.

Dohoda o částečném přiznání viny, která je podle izraelského práva přípustná, umožňuje obžalovanému doznat se výměnou za odpuštění některých prohřešků. Případný trest se tím sníží. Dohodu se státním zastupitelstvím musí potvrdit soud.

Zahraniční zpravodaj ČT David Borek o kauze lídra izraelské opozice Netanjahua (zdroj: ČT24)

Několik kauz

„Do médií unikají i tak detailní věci jako to, že existují názorové proudy uvnitř Netanjahuovy rodiny,“ reportuje Borek a vlivný klan přirovnává k rodům Clintonů nebo Bushů, ze kterých pocházeli američtí prezidenti.

Netanjahu přímo figuruje ve třech kauzách, které jsou označovány násobky tisíce. Korupční Případ 4000 se týká možného vyjednávání s majitelem telekomunikační společnosti Bezeq. Výměnou za legislativní a jiné výhody v hodnotě 12,5 milionu korun měl bývalý předseda vlády získat pozitivní zpravodajství o něm a jeho manželce na serveru Walla.

Případ 2000 se zabývá zákulisním vyjednáváním o podpoře jiného média a Případ 1000 zase darem luxusních doutníků a kabelek. V obou kauzách je politik obviněn z podvodu. V další kauze, Případu 3000, figurují pouze blízcí spolupracovníci bývalého premiéra. Jde v něm o nákup německých ponorek pro izraelskou armádou.