Při požáru v Ósace zřejmě zahynuly tři desítky lidí, policie událost vyšetřuje jako žhářství

Při požáru výškové budovy v japonské Ósace nejspíše zahynulo nejméně 27 lidí a jeden člověk utrpěl zranění. Informovala o tom veřejnoprávní televize NHK s odvoláním na hasiče. Policie událost vyšetřuje jako žhářství, uvedla místní média.

Stanice NHK uvedla, že 27 lidem byla „diagnostikována zástava srdce a dýchání“. Jde o termín, který se v Japonsku používá pro označení úmrtí předtím, než ho oficiálně potvrdí lékař. V nemocnici zatím potvrdili smrt devíti lidí, uvedla televize Asahi.

Požár vypukl ve čtvrtém patře obchodní budovy poblíž nádraží v bezmála třímilionové Ósace. Asi po třiceti minutách byly plameny uhašeny. V budově se podle NHK nachází klinika, anglická jazyková škola a další firmy. Lidé z ostatních podlaží byly evakuováni.

Tisk: Žhářem je zřejmě pacient kliniky

Podle deníku Jomiuri Šimbun přinesl postarší muž do budovy tašku, z níž vytékala hořlavá kapalina, která se posléze vzňala. Zřejmě šlo o pacienta kliniky. Hořet začalo krátce poté, co klinika dopoledne otevřela. Z oken ve čtvrtém patře i ze střechy budovy se valil dým.

„Když jsem se podívala z okna, viděla jsem oranžové plameny ve čtvrtém patře. Nějaká žena na šestém patře mávala rukama a snažila se přivolat pomoc,“ popsala svědkyně, která pracuje nedaleko.

Agentura Reuters uvádí, že internetová stránka kliniky není momentálně dostupná, ale dříve se na ní uvádělo, že poskytuje péči pacientům s depresí a panickými stavy, lidem trpícím spánkovou apnoe nebo anémií.

Při žhářském útoku ve studiu animovaného filmu v japonském městě Kjóto zahynulo v roce 2019 více než třicet lidí a desítky byly zraněny. V roce 2008 zemřelo při obdobném útoku na videopůjčovnu v Ósace šestnáct lidí, pachatel byl odsouzen k trestu smrti.