Britští obchodníci varují, že o Vánocích hrozí nedostatek alkoholu. Obtíže se nevyhýbají adventním trhům

Události: Vánoční trhy v Británii (zdroj: ČT24)

Britové dostali varování, že o Vánocích hrozí nedostatek a zdražování alkoholických nápojů. Ostrovnímu ministru dopravy to napsalo na pět desítek firem obchodujících s vínem a dalším alkoholem s tím, že mají kvůli nízkému počtu řidičů problémy se zásobováním. Příčinou krize je kombinace dopadů pandemie, pobrexitových celních pravidel a odchodu unijních pracovníků, stejně jako neřešených problémů v autodopravě.

První vánoční trhy po dokončení brexitu jsou neodmyslitelnou součástí sváteční atmosféry. Jenže provozovatelé stánků v Anglii, Walesu a Skotsku zároveň poprvé zažívají velké byrokratické problémy, pokud chtějí nabídnout své potraviny i na vánočních trzích v Severním Irsku. 

„Pro evropské obchodníky je snadné přijít do Severního Irska. Je to otevřené. Byrokracie nastupuje, když se do Severního Irska snaží dostat skotští nebo angličtí obchodníci,“ vysvětlil organizátor trhů ve Spojeném království Allan Harwell. 

Například jednoho z anglických stánkařů nepustili na trajekt z Liverpoolu kvůli špatně vyplněným formulářům. Zboží musí mít certifikáty a potřebné dokumenty pro vstup do EU. Severní Irsko je součástí Spojeného království, ale zároveň oproti Británii zůstalo na unijním trhu. Evropští stánkaři tak do této britské provincie mají přístup. O jejich produkty jsou ochuzené vánoční jarmarky ve zbytku Spojeného království.

„Z ekonomických důvodů jsem si vybral raději Itálii než Anglii,“ řekl německý prodejce svařeného vína v Belfastu Markus Kochem.

Další byrokracie

Ani pandemie letos nezastavila vánoční trh na Trafalgarském náměstí v Londýně. Britští spotřebitelé ovšem dostali varování, aby se o svátcích připravili na to, že v ostrovních obchodech uvidí omezenou nabídku zboží.

„Je to vše o tom, že musíme omezit množství zboží, které byste očekávali, že bude na pultech,“ podotkl ředitel Cold Chain Federation Shane Brennan.

Po Vánocích, které jsou nejdůležitějším obdobím pro obchodníky, přijde ještě další nárůst papírování. Británie při obchodování s EU od ledna začne požadovat celní formuláře. Pobrexitové veterinářské a zdravotní certifikáty a fyzické kontroly zavede od července příštího roku.