Při nehodě severomakedonského autobusu v Bulharsku zahynulo šestačtyřicet lidí

Události: Nehoda autobusu v Bulharsku (zdroj: ČT24)

Nejméně šestačtyřicet lidí, včetně dvanácti dětí, přišlo o život při nehodě autobusu ze Severní Makedonie, který v úterý časně ráno havaroval na dálnici na jihozápadě Bulharska. Autobus po nehodě, ke které došlo okolo 02:00 SEČ, vzplál. Podle záchranářů se z hořícího autobusu zachránilo sedm lidí, kteří byli převezeni do nemocnice v Sofii. Jejich stav je stabilizovaný. Severní Makedonie kvůli tragédii vyhlásila třídenní státní smutek.

„Je to obrovská tragédie,“ uvedl úřadující bulharský premiér Stefan Janev, který se vydal na místo nehody. Podle bulharského ministra vnitra Bojka Raškova zůstali cestující po nehodě uvězněni uvnitř autobusu. „Je to opravdu strašný obrázek,“ uvedl ministr.

Předseda severomakedonské vlády Zoran Zaev vyjádřil lítost nad neštěstím a soustrast pozůstalým.

V autobusu se severomakedonskou registrací cestovalo celkem dvaapadesát lidí. Sedm přeživších –⁠ dvě ženy a pět mužů –⁠ převezli s popáleninami do nemocnice. Nehodu nepřežil ani řidič, uvedla na svém webu bulharská agentura BGNES, odvolávající se na záchranáře. Citovala také dopravní expertku, podle které je daný dálniční úsek problematický a celé léto se tu opravovaly díry na vozovce.

Podle severomakedonského ministerstva zahraničí se autobus vracel z víkendového zájezdu do Istanbulu a na bulharské území vjel v pondělí pozdě večer. Příčiny nehody, která se stala asi 30 kilometrů západně od Sofie, bulharské úřady vyšetřují. Předběžně mohlo jít o chybu řidiče, o jeho náhlou zdravotní indispozici nebo o technickou závadu.

Zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský upřesnil, že zatím není jasné, co bylo příčinou nehody. „Jestli to byla lidská, nebo technická chyba, to se dozvíme v průběhu vyšetřování,“ uvedl.

45 mrtvých při nehodě autobusu v Bulharsku (zdroj: ČT24)

Dodal, že podle prvotních informací bulharských úřadů autobus začal hořet po nárazu do svodidel a důvodem, proč zemřelo tolik lidí, je to, že se po nárazu zřejmě nějakým způsobem dostal do pozice, ve které z něj nebylo možné utéci.

„A těch sedm lidí, kteří podle dosavadních informací tuto tragickou nehodu přežili, se zachránilo tím, že vysočili z oken,“ doplnil.