Vládnoucí japonská koalice ve volbách obhájila pohodlnou parlamentní většinu

Vládnoucí Liberálně demokratická strana (LDP) nakonec v nedělních volbách v Japonsku získala 261 křesel v dolní komoře parlamentu a přes jisté ztráty si udržela většinu. Dosavadní koalice se Stranou spravedlnosti a čistoty (Komeitó) bude mít nově ve 465místné komoře 293 hlasů, informovaly světové zpravodajské agentury.

Výsledek podle agentury Reuters upevnil pozici premiéra Fumia Kišidy v čele konzervativní LDP, která předčila očekávání. Předvolební průzkumy naznačovaly, že by strana mohla o parlamentní většinu přijít, nakonec však i bez menšího koaličního partnera dosáhla na „absolutní většinu“, která je potřebná ke kontrole nad parlamentními výbory a usnadňuje schvalování zákonů. Zároveň si o patnáct mandátů pohoršila oproti stavu před volbami. 

V posledních volbách v říjnu 2017 koalice LDP a Komeitó získala 314 ze 465 mandátů v dolní komoře parlamentu.

„Celkový trend vyznívá ve prospěch stability,“ hodnotil výsledky voleb Tobias Harris z washingtonského výzkumného ústavu Center for American Progress. „Uvidíme hodně stimulačních opatření,“ dodal.

Úspěch zaznamenala konzervativní Japonská inovační strana (Išin no tó) se sídlem v Ósace. Té se podařilo více než ztrojnásobit počet křesel a vystřídat Komeitó na pozici třetí nejsilnější strany v dolní komoře parlamentu, po opoziční Ústavní demokratické straně Japonska (CDP). Vzestup Išin no tó by mohl Kišidovi zkomplikovat slíbený odklon od neoliberální ekonomické politiky, míní Reuters.

Rozpuštěný parlament

Kišida rozpustil parlament v polovině října, kdy byl ve funkci teprve deset dní. V čele vlády nahradil Jošihida Sugu, který odstoupil kvůli klesající podpoře v souvislosti se zvládáním pandemie nemoci covid-19 i nesouhlasu s pořádáním olympijských her.

Volby proto měly být pro Kišidu šancí, jak získat širší podporu pro své záměry, jakými je například oživit oslabenou ekonomiku a zlepšit strategii boje s koronavirem.