Navalnyj je podle vězeňské komise extremista a terorista. Méně unavující než označení uprchlík, komentoval opozičník

Vězněného ruského opozičního předáka Alexeje Navalného označila v pondělí vězeňská komise za extremistu a teroristu. Zároveň ho vyřadila ze seznamu vězňů se sklony k útěku. Na Instagramu o tom informoval Navalnyj. Za extremistické dříve označily ruské úřady organizace spjaté s jeho osobou, a zakázaly tak v Rusku jejich činnost.

Speciální komise podle Navalného přijala rozhodnutí zařadit ho mezi extremisty a teroristy jednohlasně. Všichni její členové taktéž souhlasili, aby již nebyl podezírán, že se chystá z věznice uprchnout.

„Zprávy to jsou dobré. Označení ‚extremistický' a ‚teroristický' nejsou tak unavující jako ‚uprchlík',“ podotkl Navalnyj. Opoziční politik vysvětlil, že díky změně statusu již nebude muset čelit neustálým kontrolám na rozdíl od doby, kdy ho věznice podezírala z plánování útěku. „Nad mojí pryčnou teď jenom visí tabulka, že jsem terorista,“ upřesnil Navalnyj.

Dříve si Navalnyj stěžoval, že kvůli statusu vězně se sklony k útěku ho zaměstnanci věznice v noci každou hodinu budí. Kritik Kremlu to označil za mučení spánkovou deprivací. Vězeňská služba to však popírala a tvrdila, že v noci pracovníci vězeňských zařízení sice očima kontrolují, zda jsou vězni na svých místech, ale nebrání jim v odpočinku.

Navalnyj si odpykává 2,5 roku dlouhý trest vězení kvůli porušení podmínky staršího rozsudku. Evropský soud pro lidská práva ale tento proces označil za nespravedlivý. Do vazby byl opoziční předák vzat loni v lednu při návratu z Německa, kde se zotavoval z otravy nervově paralytickou látkou novičok. Tu potvrdily západní laboratoře a také Organizace pro zákaz chemických zbraní.

Navalnyj dříve označil zařazení svých organizací mezi extremistické za pokus ruských úřadů o potlačení opozice před zářijovými volbami do Státní dumy. V nich nakonec zvítězila prokremelská strana Jednotné Rusko, opozice má však výsledky voleb za zfalšované.

Moskevský soud pak v úterý zamítl žalobu Navalného proti ruským úřadům, v níž Navalnyj požadoval, aby přestaly blokovat jeho web a kanál Navalnyj LIVE na internetové platformě YouTube. „Soud zamítl požadavky žalobce v celém rozsahu,“ uvedla tisková mluvčí moskevského obvodního soudu.

Z posouzení žaloby podle TASS vyplynulo, že ruská prokuratura požádala o zablokování 170 internetových zdrojů spjatých s Navalným. Došla totiž k závěru, že slouží k propagaci jeho organizací nebo jejich akcí. Mezi těmito zdroji figurovaly účty na sociálních sítích Facebook, Instagram, Twitter a Telegram, videa na síti YouTube i weby různých projektů. Na seznamu prokuratury se ocitly také internetové stránky Navalného projektu Chytré hlasování, pomocí něhož chtěl známý kritik Kremlu omezit zisky vládnoucí prokremelské strany Jednotné Rusko v zářijových volbách do Státní dumy, i osobní weby jeho spolupracovníků Ljubov Sobolové, Leonida Volkova a Olega Stěpanova.