Skrz chudé oblasti JAR projíždí speciální očkovací vlak, který poskytuje vakcíny proti covidu

Jihoafrickou republikou putuje vlak, jenž poskytuje očkování proti covidu-19 v menších městech a chudých oblastech země. V současné době stojí ve stanici města Swartkops, které je první zastávkou na jeho tříměsíční cestě po provincii Východní Kapsko, píše agentura AP. Vlak nazvaný Transvaco plánuje sedm zastávek, kde chce posádka v podobě lékařů a sester naočkovat co nejvíce lidí.

Zdravotníci zatím ve Swartkopsu aplikovali vakcíny necelé tisícovce lidí, očkovací tým chodí i do místních továren nebo firem, popisuje AP. „Jsem šťastná,“ prohlásila Untsaphokazi Singaphiová, která dostala vakcínu v továrně, kde pracuje. „Čekala jsem na okamžik, abych mohla říct, že patřím mezi očkované,“ dodala.

Souprava speciálního vlaku má devět vagonů a může převážet až 108 tisíc dávek vakcín v chladicích zařízeních. Ve vlaku se nacházejí prostory pro očkování, ale také ubytování, kuchyň a jídelna pro posádku. Vybudován je podle modelu vlaku nazvaného Phelophepa, jenž JAR křižuje a nabízí lékařskou péči v chudých oblastech už zhruba tři desetiletí.

Přesvědčit váhající

Vlak Transvaco vypravila na cestu státní logistická společnost Transnet ve snaze podpořit vládní očkovací kampaň. Iniciativa chce napomoci řešit dva zásadní problémy – dostat vakcíny k lidem v oblastech, kde je nedostatek lékařských zařízení, a také pokusit se přesvědčit váhající Jihoafričany v těchto lokalitách, aby se nechali očkovat.

To se ne vždy daří. Andiswa Maseková byla jedním z prvních lidí, kteří se ve čtvrtek ráno k soupravě dostavili. Zdravotníci jí vysvětlili možnosti. Mohla si vybrat ze dvou preparátů – jednodávkového od společnosti Johnson & Johnson nebo dvoudávkového od firem Pfizer/BioNTech. Žena si vzala chvíli na rozmyšlenou, z vlaku vystoupila a už se nevrátila, popsala AP.

Šéf očkovacího týmu Bongani Nxumalo míní, že lidé ve Swartkopsu a celé provincii jsou poněkud jiní než v dalších regionech, kde předtím pracoval. Jsou zdráhavější. „Mnoho lidí tady má o vakcíně mylné představy. Řada z nich říká: ‚Jste tady, abyste nás zabili.‘ Takže jim opakujeme, že vakcína je skutečná, covid-19 existuje a mnoho lidí zemřelo. Říkáme jim, že jsme se také nechali očkovat,“ popisuje Nxumalo.

Jihoafrická republika, kde žije kolem osmapadesáti milionů lidí, eviduje od vypuknutí pandemie více než 2,8 milionu případů koronaviru. Plně očkováno je přitom pouhých čtrnáct procent obyvatel.